Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2017. - 15.11.2017. KGZ

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacije koju od 1995. godine po odluci Ministarstva kulture organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Manifestacija koja traje od 15. listopada do 15. studenoga ima za cilj  govoriti  o knjizi bilo s gledišta  onih koji se profesionalno bave knjigom, bilo onih koji koriste usluge knjižnica, i okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

Manifestacija je organizirana na dva “nivoa”: sa središnjim programima (program otvaranja, zatvaranja, okrugli stol, nacionalni kviz  ili program od posebnog značenja - kao što je otvaranje nove knjižnice u nekoj sredini) i na lokalnoj razini, gdje svaka od ustanova,  knjižnica, organizira svoje programe.

Od 1995. godine do danas, pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Godine 1995. svoje programe obilježavanja “Mjeseca hrvatske knjige” poslale su 102 knjižnice s petstotinjak programa: tribina, predstavljanja novih izdanja, izložaba novih naslova, obilježavanja godišnjica značajnih ljudi, animacijskih i edukacijskih aktivnosti.

Od 1998. godine, u organizaciji Hrvatskog centra za dječju knjigu, koji djeluje pri Knjižnicama grada Zagreba, organizira se kao središnji program Nacionalni kviz za poticanje čitanja. U njemu sudjeluje, putem svojih narodnih i školskih knjižnica brojna djeca iz svih krajeva Hrvatske, kao i hrvatska djeca iz susjednih zemalja. Proglašenje rezultata kviza obilježava se posebnom priredbom.