Morska svaštara

Radionica 20.07.2020. - 12.09.2020. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Dječji odjel Informatori Dječjeg odjela
Kako biste što ispunjenije i zabavnije iskoristili ove ljetne praznike, preporučujemo vam kreativne likovne ideje, koje možete raditi sami ili u društvu s najboljim prijateljima ili prijateljicama.

​1. Morske razglednice


Izrežite od papira iz mape ili kartona pravokutnik veličine po vašem izboru. Na njega zalijepite od kolaža ili nekog drugog materijala morske motive poput sunca, barke, ribica i sl. Možete iskoristiti materijal koji vam se nađe pri ruci ( juta, tkanina, školjkice, kamenčići, slike starih razglednica, ...). Možete i sami nacrtati razne motive. 

Za izradu je potrebno:
- škare
​- ljepilo u tubi
​- papir ili karton
​- kolaž ili neki drugi materijal.

2. Slane slike


Na velikom papiru iz mape nacrtajte olovkom željene oblike poput riba, svjetionika, mora i sl. Na linije i oblike nanesite kistom tekuće ljepilo te preko toga pospite morsku sol. Višak soli odstranite. Zatim linije obojite kistom i vodenim bojama. I čekajte da se slika osuši.

Za izradu je potrebno:
- ljepilo u tubi
​- dva kista
- sol
- vodene boje.

3. Morske ukrasne kutijice


Sačuvane kutijice od ambalaže obojite temperom plave ili žute boje ili preko kutijice zalijepite jutu, salvete ili neki ukrasni papir. Nakon toga zalijepite na kutijicu sitne morske školjkice, kamenčiće, pijesak (prethodno na kutijicu stavite tekuće ljepilo pa nanesite pijesak ). Možete upotrijebiti i glitter ljepilo u raznim bojama. 

Za izradu je potrebno:
- razne kutijice od ambalaže
- tkanina, juta, salvete, ukrasni papir ili tempere
​- škare i ljepilo u tubi
- glitter ljepilo u boji.

​4. Ljetni nakit od tjestenine i perlica


Tjesteninu i perlice nanižite na ukrasnu vrpcu, flaks, konac, tanku špagu i oblikujte ogrlice, narukvice, prstenje i sl. Tjesteninu prethodno obojite temperama ili vodenim bojama po želji i pustite da se tjestenina osuši.

Za izradu je potrebno:
- tjestenina i perlice
- tempere, vodene boje i kist
​- ukrasna vrpca.

5. Male barke


Male kutijice od šibica obojite temperama raznih boja. Neka se osuše. Od tvrđeg papira u boji izrežite jarbol i zalijepite na drveni štapić ili čačkalicu. Jarbol upiknite u glinamol i položite na sredinu kutijice.

Za izradu je potrebno:
​- kutije od šibica
- tempere i kist
- drveni štapić ili čačkalica
- tvrđi papir
- glinamol.

6. Školjke ribice


Morske školjke ukrasite po želji.

​Za izradu je potrebno:
- morske školjke
- samoljepive oči
- peraje od ukrasnog materijala
- glitter ljepilo.