Morske vertikale; Fotomorgana

Izložba 06.09.2021. - 01.10.2021. Knjižnica Vladimira Nazora
Izložba likovnih radova Žarka Baučića starijeg i fotografija Žarka Baučića mlađeg. 

Žarko Baučić, stariji rođen je 1951. u Splitu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Oženjen je i otac 2 djece. Osnovnu školu završava u Omišu, a srednju u Splitu. Na FSB-u u Zagrebu diplomira iz područja unaprjeđenja poslovnih procesa, a na interdisciplinarnom međunarodnom postdiplomskom studiju magistrira iz područja razvoja karijera poslovodnih kadrova. 

Moje drugo ja

Od 2009. amaterski se bavi slikarstvom te izrađuje više stotina radova morske tematike u različitim ciklusima i na različitim podlogama s kombiniranim tehnikama. Svi radovi, osim spomenika kulturne baštine Omiša, predstavljaju zamišljene morske motive inspirirane osobnim doživljajima koji pričaju osobnu priču. Toj priči pridonosi provedeno djetinjstvo uz more te doživljaji putovanja Mediteranom i svim oceanima svijeta u mladosti. Samostalno izlaže na više izložbi u Zagrebu, ali i u tandemu sa sinom i njegovim umjetničkim fotografijama. Od 2012. amaterski se bavi izradom manjih skulptura te izradom 100-tinjak modela nakita.
Morski tematski sadržaji na slikama neuobičajenih formata imaju svrhu pružiti  radost i užitak te omogućiti putovanje po morski doživljaj svima koji su voljni   zaviriti u izložbeni prostor i tako uvesti sebe u svijet doživljaja u kojem su već bili, ali i u svijet doživljaja u kojem tek žele biti.
 
kontakt: zb.atelje@gmail.com, mob: 098-9153-125
 
Žarko Baučić, mlađi dugogodišnji je zaljubljenik u fotografiju koji se za fotografiranje počeo zanimati još u doba analognih filmova i "starih" Smena. Tijekom godina svoj interes za digitalnu fotografiju produbljuje pohađanjem raznih radionica, sudjelovanjem na natječajima i objavljivanjem radova u časopisima. Zanima se za brojne motive, pa se u njegovoj zbirci mogu naći portretne, dokumentarne i pejzažne fotografije. No, neovisno o motivima na fotografijama, motive voli prikazivati u svojoj izvornosti pa tako na svoje slike ne primjenjuje "invazivne" tehnike obrade, čime one postaju autohtoni prikaz djelića stvarnosti uhvaćen u djeliću sekunde. Odabrane fotografije predstavljaju dio motiva koji me zaokupljaju. Vodeći se starim načelom da je ljepota u oku promatrača, pejzaže, strukture i prirodu općenito pokušavam prikazati iz neuobičajenih kutova i u neuobičajenim kompozicijama, dajući im tako nesvakidašnji izgled. Sve s ciljem da svaki posjetitelj doživi fotografije na svoj način i proširi time granice izložbe stvarajući, u konačnici, svoju vlastitu fotomorganu.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.