Mrakci

Izložba 11.06.2018. - 15.07.2018. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Vladimira Varićaka 8, Sloboština Žarko Jovanovski
Kratko o stripu Mrakci
Mrakci žive u zemlji mrklog mraka u kojoj nema svjetla, a vatra još nije izmišljena. Međutim, iako ne vide svoj svijet, oni pričaju o svemu što im se događa, a stalno im se nešto događa. I nemaju "dlake na jeziku". Promatraju naš svijet i ponekad ga komentiraju. Tako jedan od Mrakaca zaključuje uspoređujući dva svijeta: "Mi naš mrak vidimo, a vi vaš ne vidite..." Oni, također, razgovaraju i s autorom stripa. Ljuti su na njega što ih drži zatočene u mraku i što je lijen nacrtati ih kako dolikuje pravim junacima jednog stripa. Onda komentiraju postupke autora stripa i tu dolazi do jedinstvenog konflikta - strip junaci su u svađi s vlastitim kreatorom. 

Kratko o autoru stripa Mrakci
Žarko Jovanovski rođen je 1.7.1966. u Zagrebu. Diplomirao umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, klasa profesora Ante Kuduza. 1990., dobitnik je rektorove nagrade za izvrsnost kao jedan od najboljih studenata generacije. 1995./96. boravio u Njemačkoj kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tony Cragga. Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 1994. godine dobitnik je specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću.
Izdao je osam knjiga poezije (Hrvatska, Jebo mu pas mater i životu, Besparica, Voliš li ti mene uopće?, Viškovi, Jebite se svi!, Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao i Od poraza do poraza) te zbirku kratkih pripovijesti Priče o Lenjinu i Staljinu. Objavljivao literarne radove u više zbornika i časopisa u zemlji i inozemstvu. Autor strip albuma Mrakci
2017. godine, dobitnik nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru, Slovenija (pjesma Svirepost 2016.). Iste godine dobio nagradu za najbolju knjigu poezije Hrvatskog književnog društva u kategoriji izdanja izvan okrilja HKD-a (zbirka Jebite se svi!). 
Preživljava i radi u Zagrebu.