Muzej ispod muzeja - povijesna šetnja

Ostalo 02.07.2021. | petak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 10:00 Muzej grada Zagreba, Opatička ul. 20 Boris Mašić
U zemljinom okrilju katkad se – na nesreću – aktivira potres, ali i – na sreću – pronađu ostaci temeljem kojih se interpretira i rekonstruira daleka prošlost i naseljenost nekoga prostora, pa tako i zagrebačkog. Sustavna arheološka istraživanja (1989.–1997.) u Muzeju grada Zagreba, doprinijela su novim spoznajama o, vjerojatno, neprekidnom naseljavanju Gradeca od prapovijesti do suvremenog doba. Iako su zbog toga neki povijesni slojevi pomiješani, na razmeđi 8. i 7. st. pr. Kr. (tj. na početku halštatske kulture starijega željeznog doba) tu je sagrađeno naselje čiji tragovi sežu do kraja 6. st. pr. Kr. Potom se tu živjelo i u vrijeme latenske kulture mlađeg željeznog doba, odnosno u 1. st. pr. Kr. Iako je snažna romanizacija kasnije obuhvatila šire zagrebačko područje – zbog čega je život na Gradecu zamro – dendrokronološka analiza drveta iz konstrukcije pronađenog bedema potvrdila je ponovno naseljavanje u ranome srednjem vijeku (u drugoj polovici 7. st.), nakon čega je utvrđen kontinuitet života do današnjih dana. Tijekom istraživanja na tome značajnom lokalitetu otkopano oko 2 000 m2, od čega je oko 1 700 m2 konzervirano ili predstavljeno na mjestu nalaza, ostvaren stalni izložbeni postav i predstavljen autentičan arheološki lokalitet u istočnome muzejskom krilu. S arheološkim nalazima i životom na području Gradeca u dvosatnoj će nas šetnji Muzej pod muzejom 2. srpnja u 10 sati upoznati muzejski savjetnik Boris Mašić.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na 25, uz obvezatno pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera (uporaba zaštitne maske i dezinficijensa). 

Molimo zainteresirane da se prijave u KGZ-Knjižnicu Vladimira Nazora na knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na telefon 01 3703 414.

Događanje je dio projekta Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku.