Na Trnju sa zvijezdama: Tomislav Zajec

Projekt 21.05.2019. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Tomislav Zajec
Foto: Borko Vukosav
U okviru projekta „Na Trnju sa zvijezdama“ predstavljamo pjesnika, romanopisca i dramatičara Tomislava Zajeca, peterostrukog dobitnika državne Nagrade za dramsko djelo Marin Držić, nositelja dviju nagrada Goran za mlade pjesnike, dviju nagrada Marul za suvremeni dramski tekst i dramatizaciju te brojnih drugih nagrada za književni, dramski i scenaristički rad, između kojih se posebno ističe međunarodna nagrada Grand Prix 29. Journées de Lyon des Auteurs de Theatre, koju je 2018. godine, na najvećem natječaju za dramske pisce u francuskom govornom svijetu, osvojio za dramski tekst „Trebalo bi prošetati psa“ u prijevodu Karine Samardžije. 

Tomislav Zajec rođen je 1972. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti, gdje i danas radi kao docent na Odsjeku za dramaturgiju. U književnost je ušao kao pjesnik, dokazao se i kao vješt romanopisac te je svojim prvim romanom „Soba za razbijanje“ 1998. osvojio naklonost i kritike i publike. Glavno područje njegova rada su originalni dramski tekstovi, kao i brojne adaptacije i dramatizacije za hrvatska kazališta poput dramatizacije romana „Črna mati zemla“ Kristiana Novaka, nagrađivane predstave Zagrebačkog kazališta mladih.

Njegov dosadašnji opus sadrži četiri objavljena romana i četiri zbirke poezije, desetak originalnih dramskih tekstova te dva filmska scenarija po kojima su snimljeni filmovi „Majka asfalta“ u režiji Dalibora Matanića i „Trebalo bi prošetati psa“ u režiji Filipa Peruzovića. Radovi su mu prevedeni na engleski, mađarski, poljski, slovenski, njemački, španjolski, rumunjski i ruski jezik, a drame su mu izvođene u Zagrebu, Varaždinu, Dubrovniku, Ljubljani, Sarajevu, Novom Sadu, Londonu, Buenos Airesu, Glasgowu, Bradfordu, Norwichu, Bukureštu, Braili i Ipswichu.

Voditelj je dramskih i scenarističkih radionica, a 2012. godine izdao je knjigu „Pravila igre: od prve ideje do prvog dramskog teksta“, prvi priručnik za pisanje dramskih tekstova na hrvatskome jeziku.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba