Najčitateljica 2020.

Projekt 17.05.2021. - 31.12.2021. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za djecu i mlade
Najčitateljica Knjižnice Novi Zagreb
 
Dvadesetu godinu zaredom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor za «Najčitatelja godine». Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije školske dobi (od šestog do osmog razreda osnovne škole).
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi.
Način provođenja:
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu, a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba.
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine.

Prema statistici posudbe, naša pobjednica za 2020. godinu je ENA PEKERA.
Ena ima trinaest godina i učenica je OŠ Većeslava Holjevca. Ima mlađeg brata i za sebe kaže da je tvrdoglava, ali odgovorna osoba. Osim čitanja voli druženje s prijateljicama i putovanja, a omiljene aktivnosti su joj skijanje i kupanje u moru. Ide i na dramsku grupu!

Od najdražih knjiga izdvojila je:
Pullman, Philip: Polarno svjetlo
Rowling, J. K.: Harry Potter serijal
Gavran, Miro: Sretni dani
Patterson, James: Vještica i čarobnjak
Palacio, R. J.: Čudo
DiCamillo, Kate: Raymie Nightingale: Tri hrabrice
Pavličić, Pavao: Lopovska uspavanka
Nesboe, Jo: Čarobna kupka doktora Proktora

U prostoru Knjižnice Novi Zagreb možete pogledati i Enin plakat te pročitati još koju zanimljivost o njoj!
BRAVO, ENA!