Staklena čarolija

Izložba 06.05.2024. - 20.05.2024. Knjižnica Voltino Odjel za odrasle Irena Poje - Oxenham
Irena Poje-Oxenham bavi se fuzijom stakla te izlaže unikatne, ručno rađene predmete - nakit, dekorativne predmete, uporabne predmete, slike...

Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji knjižnice mogu sudjelovati u nagradnoj igri "Osvoji i uživaj". Rješavanjem upitnika svaki korisnik može postati dobitnik nagrada. Prva nagrada je tanjur za serviranje i držač salveta, druga nagrada je nakit - komplet privjesak i naušnice i treća nagrada je poklon bon u studiju Amalgam glass. Izvlačenje dobitnika bit će 20.5.2024.

Staklo je jedan od najstarijih materijala koji se stoljećima koristi u umjetnosti, obrtu, arhitekturi, a u novije vrijeme i u čuvanju i pakiranju vrijednih namirnica. Staklo nije samo dobar materijal za recikliranje, već i izvrstan materijal za stvaranje različitih umjetnosti, a umjetnicima daje beskrajnu priliku da izraze svoju maštu.
Fuzija stakla  je tehnika u kojoj se dva ili više komada stakla spajaju zajedno u staklenim pećima na visokim temperaturama. Temperature koje se postižu su do 900 C.

Irena Poje-Oxenham, ekonomistica  iz Zagreba sa smjerom turizma, počela se baviti fuzijom stakla sasvim slučajno kao hobijem. Ubrzo je hobi postao posao u kojem od različitih vrsta stakla stvara jedinstvene predmete. Njen opus radova je širok, od nakita preko malih ukrasnih predmeta do velikih zdjela i tanjura koji upotpunjuju i obogaćuju home décor. Svaki uradak je ručno izrađen i time unikatan.
Okružena atmosferom kreativnosti i mira u svom studiju Amalgam glass osjeća smirenosti i inspiraciju, a stres vanjskog svijeta se topi dok uranja u svoj zanat.
Osim što izrađuje unikatne predmete, svakodnevno svoje znanje dijeli na tečajevima i radionicama fuzije stakla. Izlagala je na brojnim izložbama kao što je 1. Hrvatski biennale umjetničkog stakla u Zadru. Članica je Hrvatskog likovnog društva.


 

https://www.amalgamglass.com/2024/01/02/sto-je-fuzija-stakla/