Nepoznat netko - Svjetski dan pjesništva (21.3.)

Izložba 18.03.2016. - 18.04.2016. Knjižnica Špansko-jug Sven Adam Ewin
Povodom Svjetskog dana pjesništva u izlozima Knjižnice postavljena je izložba poezije tajnovitog pjesnika/pjesnikinje koji/koja se koristi pseudonimom Sven Adam Ewin. Svoje pjesme objavljuje svakodnevno na društvenim mrežama, forumima, blogovima, a stručnjaci su složni u jednome, da se radi o vrhunskom pjesniku koji koristi medij interneta, jer mu on dopušta da ostane anoniman i slobodan od svijeta.
 
Ime Sven Adam Ewin na internetu se počinje bilježiti 2011.godine kada na raznim blogerskim stranicama počinje objavljivati svoju poeziju. Pjesme su brzo naišle na prepoznavanje ljubitelja stiha jer je i neukima odmah bilo jasno da se radi o autoru iznimnog obrazovanja koji poeziju piše s nevjerojatnom lakoćom postižući ništa drugo nego oduševljenje i veliko poštovanje prema svakom stihu koji napiše. Do danas je napisao približno 3000 pjesama , a Matica hrvatska 2015.g objavila mu je mu zbirku pjesama „Zmijski car“. Pjesnik najčešće opisuje samo ono čuvstvo koje je bilo u njegovoj duši, koje je samo njegovo. Zbog toga u konačnici i nije važno je li muškarac ili žena je li Sven, Ivan ili Sonja. Puno je važnije da je poezija ovog autora sjedinila mnoge u istom mišljenju, a ono je da zauzima apsolutni vrh hrvatske književnosti što se poezije tiče i da umijeće pisanja kakvo nalazimo u ovom fenomenu nadilazi tradiciju na kakvu smo navikli.
 
Za potrebe ove izložbe autor je ustupio sva prava na korištenje pjesama jer iako anoniman, stvaran je. U to se i sami možete uvjeriti ako ga potražite. Put je jednostavan. Stih po stih i pronaći ćete ga ukoliko on,  pjesnik, zmijski car, demon i skarabej, to bude želio.




Poezija doduše ne čini glavninu korpusa velebne piramide ukupne ljudske umjetnosti, ona čini samo njen vrh, dakle njen mali, ali zato najviši dio. Bez toga vrha, ta veličanstvena građevina ljudske kreativnosti bila bi tek invalidna, krnja piramida, zar ne? Stoga: sve za poeziju, poeziju nizašta!!!“
Sven Adam Ewin

SAE - NEPOZNAT NETKO
 
Opipam nogu. Nije moj but.
Pritegnem remen. Nije moj pâs.
Koračam, stanem. Nije moj put.
Pjevam, zašutim. Nije moj glas.
 
Zaplešem fokstrot. Nije moj ples.
Osluhnem srce. Nije moj bat.
Rukom niz lice. Nije moj fejs.
Dodirnem atlas. Nije moj vrat.
 
Pišem i dišem. Nije moj dah.
Vrištim u nebo. Nije moj krik.
Ležim u urni. Nije moj prah.
Gle, mene nema. Nije moj trik.
 
Izlazim u se. Ulazim van.
Nepoznat Netko. Sam sebi stran.