Noć knjige 2019. u Knjižnici Savica

Ostalo 23.04.2019. | utorak Knjižnica Savica

Noć knjige manifestacija je kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige 2019. posebno je posvećena temi „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“. ​Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Prisjećamo se likova koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, dokazivali se na testu hrabrosti, domišljatosti, upornosti... Istražujemo kako su nas inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Pitamo se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta. 

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima pruža i niz obljetnica u ovoj godini: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba“, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda“, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.

Noć knjige 2019. u Knjižnici Savica obilježit ćemo:

- tematskom izložbom „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“
- programom za djecu „Likovi iz bajki“ – čitanjem slikovnice Vuk koji je ispao iz knjige i razgovorom likovima iz bajki (u 10 sati)
- radionicom pisanja „Što bismo im rekli?“ koja će obuhvatiti razgovor o našim omiljenim junacima knjiga ili stripa, razradu ideje o zamišljenom susretu s likom te pisanje kratkog dijaloga o susretu ili pisma omiljenom liku (u 18 sati).