Obilježavanje 65. obljetnice Knjižnice S. S. Kranjčevića

Ostalo 13.12.2019. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 13:00 Odjel za odrasle
Osobita nam je čast pozvati vas na svečano obilježavanje 65. obljetnice Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića u petak, 13. prosinca 2019. u 13 sati. Tema obljetnice je "Knjižnica u kvartu - kvart u knjižnici", čime se obilježava suradnja Knjižnice sa školama, dječjim vrtićima, KNAP-om (Centar kulture na Peščenici) i umirovljeničkim domom Park. Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Knjižnica grada Zagreba Višnje Cej i voditeljice Knjižnice S. S. Kranjčevića Jadranke Račić, u programu će sudjelovati Dječji zbor Kikići i Genijalci s umjetničkom voditeljicom Majom Rogić te vokal Melita Lovričević u pratnji Marija Igreca na gitari.
 
Knjižnica S. S. Kranjčevića osnovana je u travnju 1954. godine. Otvorena je na prijedlog Savjeta za prosvjetu Narodnog odbora Općine Peščenica pod nazivom Općinska knjižnica SSRN. Nalazila se na uglu Bužanove i Šulekove ulice na svega 20 m² s knjižnim fondom od 200 svezaka knjiga i stotinjak korisnika. Prvi djelatnik knjižnice bio je Zlatko Crnković, književnik, prevodilac i urednik, u to vrijeme apsolvent Filozofskog fakulteta.
Od 1962. godine postaje matična knjižnica Narodnog odbora Općine Peščenica i dobiva naziv Biblioteka Silvije Strahimir Kranjčević, a 1968. godine se među prvim knjižnicama pripaja Gradskoj knjižnici, što omogućuje početak stvaranja mreže narodnih knjižnica - Knjižnica grada Zagreba.
Od osnutka se selila čak šest puta. Tek se 1978. rješava dugogodišnji problem njenog smještaja s useljenjem u novi prostor od 400 m² u Zapoljsku 1, gdje se i danas nalazi. Knjižnica je za tadašnje uvjete vrlo lijepo i funkcionalno uređena i dugo je služila kao primjer dobro organiziranog prostora za obavljanje knjižnične djelatnosti. U novom su prostoru odvojeni dječji odjel, odjel za odrasle sa studijskom čitaonicom i čitaonicom dnevnog tiska, te interni odjel za obradu i nabavu knjižnične građe, a u izlozima se otvara i Galerija Prozori. Naziv knjižnice se mijenja u Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića.
U novom se prostoru, uz redovne knjižnične poslove, počinju odvijati i brojne akcije po kojima je ova knjižnica postala prepoznatljiva (Tribina Razgovori, kviz Put do knjige, izložbe u Galeriji Prozori, Fašnik na Pešči i sl.).
U razdoblju između 1976. i 1991. godine knjižnica ima desetak stacionara i knjižnih stanica u tvornicama Elektrokontakt, Elektroda, Unitas, Dalekovod, poduzeću Zagrebački transporti i u mjesnim zajednicama Vukomerec, Njegoševa i Folnegovićevo naselje iz kojeg će 8. studenog 1991. nastati Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić, ogranak Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića.
Knjižnica je 2003. u cijelosti preuređena i opremljena. S preuređenjem je omogućen dovršetak informatizacije te proširenje sadržaja i usluga za korisnike s multimedijom na studijskoj čitaonici, kompjutorskom igraonicom na dječjem odjelu i AV odjelom.
Za svoj je rad Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića dobila mnoga priznanja i nagrade, a tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja ostvarila je suradnju s brojnim ustanovama i pojedincima.
 
Projekti Knjižnice S. S. Kranjčevića:

Tribina RAZGOVORI
Galerija Prozori (od 1978.)
Fašnik na Pešči (od 1996.)
Kviz Put do knjige (od 1983.)
Kulturna i prirodna baština Hrvatske (od 2008.)
Dani kulture na Pešči (od 2009.)
Priprema, pozor... kazalište! (od 2011.)
Biram zdrav život (od 2013. - 2017.)
Besplatna pomoć u učenju (od 2015.)
Kutak za roditelje (od 2018.)
TRIPTIH (knjiga, glazba, radionica) (od 2019.)
Čitateljski klub SSK (od 2019.)


Projekti KGZ-a u kojima sudjeluje Knjižnica S. S. Kranjčevića: 

Mjesec hrvatske knjige
Knjižnica širom otvorenih vrata
Pitajte knjižničare
Noć knjige
65 plus
Volonteri u knjižnici