Obiteljske veze / Izložba

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2017. - 13.11.2017. Knjižnica Savski gaj Ivanka Blažević Kiš i Teo Kiš
Ovo je peta po redu izložba Knjižnice Savski gaj u ciklusu Obiteljske veze. Izložene su pjesme Ivanke Blažević Kiš, koje je ilustrirao njezin sin, Teo Kiš. Izložba je dio prve autoričine zbirke pjesama koja je u pripremi. Pjesme ili bolje reći kratke priče o životu sa svim njegovim bitnim i manje bitnim stvarima, vrlo snažno opisuju autoričine osjećaje. U tim opisima, bilo da volite ili ne volite poeziju, možete pronaći i samog sebe, jer autorica piše o svojim i tuđim istinama na vrlo sugestivan način. Sve što piše, istina je! Čak i ako se ta istina i nije dogodila.
Teove ilustracije u tehnici olovke i tuša, koje prate pojedine pjesme, svojevrsne su pjesme u pjesmi, jer koliko god vjerno prati majčine stihove, u svakom se crtežu nalazi i neka njegova, nova priča i novi stih.

Ivanka Blažević Kiš po zanimanju knjižničarka, zaposlena u Knjižnicama grada Zagreba, po zanimanjima književnica, slikarica, pjesnikinja, ilustrarorica i još puno toga. Ivanka je o sebi napisala: „ Otvaranje životnih vidika mi je bio prioritet od rane mladosti. Pismo, jezik, knjiga i knjižnica su me privukli u  tom traganju za dobrom pričom, porukom, odgovorom. U knjižnici sam desetak godina radila na Odjelu za djecu i mlade. Vodila sam dramsku grupu za koju sam pisala igrokaze te razne igraonice na kojima smo dramatizirali tekstove poznatih bajki i priča. Odlična platforma za moje kontinuirano pisanje koje se nastavilo i kasnije kada sam prešla raditi na Odjel za odrasle. Objavila sam članke o radionicama za djecu u časopisu Umjetnost i dijete.
Objavljene knjige: Jučer, danas, putra , knjiga bajkiautorica ilustracija na tekst Silvije Šesto, Semafora, Zgb., 2013.; Brzi Teo i spora Naya , knjiga za djecuautorica teksta, Semafora, Zgb., 2014.; Mrak, Danči i Mark , kratki roman za djecuautorica teksta, Semafora, Zgb., 2016.

Teo Kiš rođen 11.5.1998. Završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. / Odjel za grafiku /. Imao je nekoliko zajedničkih izložbi. Ovo mu je prva samostalna izložba.