Oktobarska revolucija

Susret 09.11.2017. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati AFL i Nova Ljevica
U Rusiji i svijetu obilježava se stotinu godina od Februarske i Oktobarske revolucije, u kojima je srušena tisućljetna monarhija, a na vlast su prvi put došli komunisti te je uspostavljena prva besklasna država u povijesti.

Za neke teoretičare tim je događajem započelo 20. stoljeće. U Rusiji, zemlji ogromnih socijalnih razlika i obrazovne zaostalosti najširih slojeva, uništene su stare elite kao i nešto novija buržoazija. Industrija je nacionalizirana, među prvima u svijetu uvedena je spolna ravnopravnost, zatim jednaka dostupnost zdravstvenoj njezi, a u zemlji s velikom većinom nepismenih obrazovanje je postalo ne samo dostupno svima već i zakonska obaveza.

S druge strane, Rusija i Sovjetski Savez uplovili su u godine građanskog rata, zatim totalitarne diktature, prisilne kolektivizacije i drugih propalih eksperimenata, masovnih gladi i represija u kojima su izginuli milijuni ljudi.

Ideja pobjede nad društvenim nepravdama i rušenja klasnih eksploatatora u ime vladavine radnika stekla je golemu popularnost u svijetu i nadahnula mnoge društvene promjene. Neki ruski povjesničari smatraju da je revolucija u Rusiji imala pozitivan učinak za građane zapadnih demokracija jer je prijetnja širenja revolucije na zapad u tim društvima ojačala položaj i prava radnika, sindikata te modela države blagostanja kao i socijalnu mobilnost građana. /Marko Stričević, vijesti.hrt.hr