Ovisnosti: hvala ne!

Izložba 07.04.2021. - 22.04.2021. Knjižnica Marina Držića
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovisnost je stanje u kojem pojedinac osjeća potrebu za nekim ili nečim što mu predstavlja uvjet da bi uopće mogao funkcionirati ili preživjeti (Svjetska zdravstvena organizacija, 1994.).

Malo ljudi zna da se 1. travnja obilježava kao Dan borbe protiv alkoholizma i Dan klubova liječenih alkoholičara. Obilježavanje ovog datuma je od iznimne važnosti radi osvještavanja činjenice da je alkoholizam veliki javno zdravstveni problem koji privlači pažnju stručnjaka. Društvo za socijalnu podršku provodi tretmanski rad s liječenim ovisnicima te veliki dio rada unutar svog savjetovališta usmjerava upravo na postizanje pozitivnih promjena u procesu liječenja ovisnosti o alkoholu koji uključuje resocijalizaciju liječenih alkoholičara i članova njihovih obitelji. Posljedice konzumacije droge smatraju se jednim od najtežih pojava današnjice. Psihoaktivne tvari ili popularno nazvane “droge” su tvari koje prilikom uzimanja utječu na mentalne procese čovjeka.

Tehnološkim napretkom i digitalizacijom društva moderne tehnologije uvukle su se u sve sfere naših života. Ova grupa ovisnosti često se naziva „novijim ovisnostima“. Ovisnost o modernim tehnologijama uključuje ovisnost o različitim društvenim mrežama, ovisnost o informacijama, ovisnost o igranju videoigara, ovisnost o online klađenju. U novije ovisnosti spadaju i ovisnost o kocki i klađenju.

Obiteljsko okruženje osoba s problemom kockanja često je obilježeno ljutnjom i sukobima, kao i niskom razinom učinkovite komunikacije, manjkom neovisnosti i zauzimanja u drugim društvenim i rekreativnim aktivnostima. Samopouzdanje je uvjerenje kako smo sposobni razmišljati, učiti, birati, donositi odluke, svladavati izazove i promjene. Osoba niskog samopouzdanja ne osjeća se sposobnom suočiti se sa životnim izazovima i nema bazično povjerenje u svoje intelektualne sposobnosti i način razmišljanja.
Visoki stupanj samopoštovanja pomaže djetetu u odupiranju vršnjačkom pritisku jer vjeruju kako će ih drugi prihvatiti bez korištenja droga te će biti u stanju nositi se s odbacivanjem ukoliko bude odbačeno iz grupe.