Pamir - hod po krovu svijeta

Predavanje 15.03.2018. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18.30 sati Antonija Jelić
Antonija Jelić

Antonija Jelić će nam ispričati kako izgleda život u najmanjoj srednjoazijskoj državi koja je dvostruko veća od Hrvatske. Upoznat će nas sa stanovnicima najvišeg tadžikistanskog predjela, gorja Pamir što u prijevodu znači "krov svijeta” i pokazati kako oni danas žive na nekadašnjem Putu svile na visini od 2500 do 3500 metara (gdje s visinom raste i broj zlatnih zubi u ustima) okruženi vrhuncima čija visina prelazi i 7000 metara i s kojih pitka voda teče u potocima. U domovima lokalnih ljudi čaj teče u jednakim količinama, a napuštene autobusne stanice turističke su atrakcije. U hladnim danima najbolje je uputiti se u pećine s vrućim izvorima koje stanovništvu služe za grijanje, liječenje i druženje. To je bilo šteta propustiti pa ih je naša putnica isprobala nekoliko.
Kako se Antonija družila s Pamircima, što su joj sve ispričali i kakve je dogodovštine s njima prošla prezentirat će nam rječju i slikom.
​Do sada je ova prekaljena putnica u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić održala već dva predavanja: Transsibirskom željeznicom od Moskve do Pekinga i ​Island.