Planinarska večer

Predavanje 12.01.2017. | četvrtak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00 HPD Zaprešić i Matej Perkov
HPD Zaprešić osnovan je 2005. godine. U proteklih 10 godina djelovanja Društvo je imalo niz izleta posjetivši pri tom sve hrvatske planine, njihove najviše vrhove, kao i mnoge planinarske destinacije u Sloveniji, Durmitor, Subru i Orjen u Crnoj Gori, Dolomite i sv. Bernard (Italija-Švicarska) te velik dio BiH. Organiziralo je planinarske škole za odrasle te jednu za djecu. Svake godine održava desetke edukativnih predavanja i projekcija s atraktivnih izleta. Pri radu u HPS-u održava markiranu stazu Podsused-Kameni svati. U 2014. godini imalo je 149 članova od kojih su neki dobitnici priznanja HPS-a za ostvarene rezultate po broju posjećenih vrhova i planinarskih kuća te je pri tome četvrto Društvo u Hrvatskoj. Organizira izložbe fotografija svojih članova te pjesničke večeri pod nazivom Lampašijada. Članovi su uredili i održavaju odmorište u zaprešićkoj šumi otvoreno za sve ljubitelje prirode. Tradicionalni pohodi su Dan Društva u svibnju, Dan grada Zaprešića, Svjetski dan pješačenja u listopadu te Linekov pohod u studenom.

Koprivnički visokogorac Matej Perkov ovog je ljeta u društvu četvorice prijatelja iz zagrebačkog HPD-a Kapela posjetio bajkovitu Gruziju, zemlju bogate povijesti i jedinstvene prirode. U namjeri da osjete atmosferu stijene na kojoj je prema grčkoj legendi okovan Prometej, popeli su se na 5046 m visok Kazbek koji slovi kao najljepši vrh Kavkaza. U drugom dijelu ekspedicije istraživali su Hrvatima nepoznato gorje Chauki te gastronomsku šarolikost i kulturno-povijesnu baštinu Gruzije. U sklopu predavanja bit će i predstavljena nova Matejeva knjiga Želim dotaknuti nebo u kojoj se potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike. Osim samostalnih ekspedicija, među pričama se nalaze i alpski usponi na kojima su sudjelovali članovi njegovog HPD-a Kapela.