Podmorska suzviježđa

Izložba 21.09.2016. - 10.10.2016. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Mirjana Smažil Pejaković

Rođena je 30.9.1955. godine u Mašićkoj Šagovini. Kao dijete kroatiziranog Čeha i Hrvatice odrasta u Dežanovcu kod Daruvara. Od svoje šesnaeste godine živi u Njemačkoj gdje je naučila taj jezik te i pisala njime, uglavnom u ženskim publikacijama. Vrativši se u domovinu, aktivna je u novogradiškim književnim krugovima uz tamošnji ogranak Matice hrvatske.
Proza, pjesme i aforizmi su joj svojevremeno objavljivani u lokalnom tisku, na radiju Nova Gradiška i ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA, a TREN joj dodjeljuje prvu nagradu za kratko prozno djelo. Zastupljena je i u dvije kolektivne zbirke pjesama. Neke su joj pjesme uglazbljene, a i sama sklada. 
Po dolasku u Zagreb (1995.) nastavlja prekinuto školovanje i diplomira na Učiteljskoj akademiji. Živi i piše u Zagrebu, Novom Vinodolskom i u Konavlima.
Priredila je te predgovorom i kvalifikacijom pojedinih zbiraka popratila, u predgovoru prikazujući i valorizirajući knjige iz kojih je pjesme izabrala, izbor iz pjesništva Stijepa Mijovića Kočana Ulovljen u jeziku (2005.) Bila je i jedan od priređivača knjige pjesama Stijepa Mijovića Kočana Jedan izbor kojemu je, uz Seada Begovića, napisala i predgovor (II kolo CARMEN CROATICUM-a 2007.) / Društvo hrvatskih književnika