Poetski mozaik

Ostalo 13.11.2021. - 31.12.2021. Knjižnica Dubec
Knjižnica Dubec je započela program pod nazivom Poetski mozaik. Tim se programom nadovezujemo na projekt  Kulturni četvrtak u Sesvetama koji obuhvaća predstavljanje novih knjiga, književne i pjesničke susrete, predavanja i brojna druga događanja. Poetski mozaik pomalo se gradi predstavljajući i okupljajući mlade autore te oblikuje eter za one koji govore univerzalni i kozmički jezik poezije.   
U Mjesecu hrvatske knjige započinjemo Mozaik mladom slikaricom Mihaelom Rašica koja je objavila nekoliko tekstova u književno-umjetničkim časopisima kao i zbirku poezije Strune i Stihije (2020.). Mihaela je rođena u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju. Od 2017. godine studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića na Nastavničkom odsjeku.

Poetski mozaik: Mihaela Rašica (pjesme)

Iz pogovora zbirke "Strune i stihije":
Harmoniju, koju Mihaela blisko osjeća kao nasljeđe Grada iz kojeg potječe, i stihiju, koju stihom kroti, koristi ona kao ključeve ulaza u prostore u kojim slika priziva riječ a riječ se podaje slici: "Dan diše / U daljinu gledam vidim toranj od pastela / Proljeće je / Spuštam se niz ulicu."
Ljubav je uvijek u jukstapoziciji sa smrti. Ni Mihaela Rašica nije jedina koju zaokuplja ta suprožetost. Međutim ona, bez Batailleova iskustva, razlikuje velike i male smrti, u ljubavi: "Meni su male smrti teže od velikih / Ne dolaze u povorkama / nego na prstima / pa ih se ne čuje kad odu." Njena zamišljenost pred tim odnosom povod je za želju: "da od tebe načinim / jednu malu smrt. // Kostima i dlakama idem prema tebi / da se srastemo da se skostimo / pospremimo za kasnije." Onaj neologizam govori sve. "Ljubav je" kako piše Erich Fromm, "aktivnost a ne pasivni efekt, ona je ostajanje, a ne zaljubljivanje." (E. Fromm, Umijeće ljubavi). Pjesnikinja zna ostati svoja, makar i nevoljko: "Uznemiruje me što si drugo nego ja", piše ona. "Ljubav je aktivno prodiranje u drugu osobu (...). U činu spajanja spoznajem vas, spoznajem sebe, spoznajem svakoga - i ništa - ne znam", piše Fromm. Nevažno je je li i ona došla do takvih spoznaja, njezina poezija jest. Ljubav je davanje u kojem i druga osoba postaje davalac, ljubav je dvostrukost. Ona piše: "kad bi bas bilo dvoje / Smrt bi bila mršavija".

Luko Paljetak