Poezija u dvorištu

Tribina 20.04.2021. | utorak Čitaonica i Galerija VN Početak događanja: 19:00
74. poezija u dvorištu u suradnji s Knjižnicom Vladimira Nazora - gost Stanislav Habjan, voditeljica Sanja Baković.

Tribina će se održati u Čitaonici i Galeriji VN, Ilica 163-a, a  moći će se pratiti preko live streaminga na FB stranicama Centar za knjigu, Caffe u dvorištu i Knjižnice Vladimira Nazora. 
  
Gost izmještene 74. poezije u dvorištu bit će umjetnik, pjesnik, performer, dizajner i muzičar Stanislav Habjan! Predstavit ćemo njegovu novu knjigu poezije "Košulja na cvjetove i pjesme na struju" (Petikat, 2020). 
 
Voditeljica tribine: Sanja Baković
 
Organizatori: Centar za knjigu, Cafe u dvorištu i Knjižnica Vladimira Nazora
 
Tribinu ćete moći pratiti preko live streaminga na FB stranicama Centar za knjigu, Caffe u dvorištu i Knjižnice Vladimira Nazora. 
 
Zbog ograničenog broja ljudi koji mogu biti prisutni fizički u publici, molimo, ukoliko želite doći da se prethodno predbilježite na mail knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na br. telefona: 01/3703-414. 
Obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje maski, održavanje razmaka kao i ostavljanje osobnih podataka (ime, prezime i broj telefona).
 

Donosimo dvije pjesme iz knjige "Košulja na cvjetove i pjesme na struju": 
  
DO NOVE GODINE
 
ako mene pitaš iz kog sam mesta
prvi red do mora, Dolnji put i cesta
je ča je
dosta je
 
ako mene pitaš iz kog sam mesta
prvi red do mora, Dolnji put i cesta
to je to
dovoljno
 
a ovo je moje more i moja vala
puno toga lipog ona mi je dala
ou je
volin je
 
a ovo je moj vrtal i moj stan
svako lito dva miseca afitan
ou je
ima se
 
do Nove godine
 
ako mene pitaš ča Orkestar svira
stvari ima pet pa nek se bira
to je to
dovoljno
 
kalipso, meksikana, folk i didli
a na bis ko zna, to bumo još vidli
ou je
svira se
a ovo je moje more i moja vala
i sve ove ljude ona mi je dala
ou je
volin je
 
a ovaj Orkestar je moj davni san
ja iz njega mama više ne znam van
ou je
svira se
 
do Nove godine
 

THE MAN WITHOUT A FACE
 
Na tržnici pjesnika
otkrit svoje potrebno je.
(Nemam fejs, dilam mailom.
Volim to intimnije.)
 
Iz obilja robne zvučne
(Ahmatova, Desnos, Brel...)
neslučajnim migom rime
javi mi se Kosovel.
 
Nije kao Bob taj dečko.
Ne izmješta se on u svaku.
Sve mu piše isti Srečko.
Koji toga dana jest.
 
No, svodi li se to na isto, sudimo li čisto?
Svaki dan je za sebe.
A svakog smo drugačiji.
I taman kad misliš da končno si svoj in pesmi ti zbrane
i da toga sebe možeš nekom dati,
već si bio svačiji.
 
Izmjenično slavim i Srečka i Boba.
U svakoj im se fešti pridružujem cijeli.
Samo tako plešući u staklu vidim sebe.
Ništa me više ne dijeli.
 

*Stanislav Habjan (Zagreb, 1957), pjesnik je, dizajner, performer, glazbenik, umjetnik. Autor je knjiga kratkih priča "Nemoguća varijanta" (1984), "Greiner & Kropilak Interkonfidental" (s Borisom Greinerom, 1999), knjige pjesama "Košulja na cvjetove i pjesme na struju" (2020), knjige kratkih proza "Vrijeme i mi", PostApoc dijalozi (2020) te "Nemoguće varijante i druge priče" (2020).
Prozom je zastupljen u više antologija hrvatske kratke priče i novele, tekstovi su mu prevođeni na engleski, talijanski, poljski, slovenski i makedonski, a naslovom njegove priče "Poštari lakog sna" imenovana je panorama proze Quorumova naraštaja (ur. K. Bagić, 1996). Ostvarujući radove unutar nekoliko autorskih grupacija (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca, Petikat) objavljivao je, izlagao i nastupao u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Indiji... Godine 1993. u suradnji s Greinerom konstruirao je Human Weight Printer, unikatni tip grafičke preše za dvije osobe kojom je ostvareno niz izvedbi otisaka grafika uživo. Kao dizajner autor je brojnih vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske i glazbene festivale, izložbe i kazališne predstave. Oblikovao je plakate i kataloge za nastupe hrvatskih umjetnika na venecijanskom bijenalu (1997, 2003, 2005); plakati su mu uvršteni u Graphis poster books (1994, 1995, 2004); bio je art direktor novina za kulturu Homo volans (1995/7) i glazbenog magazina Nomad (1998/9)... Nagrađivan je za prozu, za grafički dizajn i za autorski projekt. U koautorstvu s Danijelom Žeželjom, Borisom Greinerom i drugim autorima ostvario više multimedijskih projekata i performansa (Homo volans,1996; Osmijeh Majakovskog, 2001; Stazione Topolo, 2003; Reflex, 2006; BeCycled!, 2006; My Home is Your Home, 2009; Simetrija kvadrata, 2011, Kaciga od Manche, 2012; Idijot Wind, 2012; Pjesma za Vidu, Viktora, 2013). U suradnji s Danijelom Žeželjom ostvario niz dizajnerskih projekata, kao i grafičkih mapa i slikovnica (Petikat Exp, 2005; Becycled Quotes, 2006; Be Fair to Dog!, 2007, Lun, 2009; Život mimo, 2010; Dućan metafora, 2011; Pio i Pepe, 2013, Ako znenada pride kruto lačan gost, 2013).
Od 2012. godine do 2015. godine s prijateljima vodi projekt "Skale do Sunca", program galerije za umjetnost i dizajn u Staroj Novalji. Ljeta 2019. taj je rad zaokružen retrospektivnom izložbom Kako smo gradili Skale do Sunca, dio prvi. Aktualni samostalni projekti uključuju mu izložbe Dijalozi i Uzmi, čitaj!, putujući ambijent Dućan metafora, polivalentni projekt Literartura, te od proljeća 2019-e literarni i scenski projekt Car je gol.
S umjetničkom grupom Car je gol (u staronovaljskoj alternaciji Orkestar Skala do Sunca) za koju piše pjesme, nastupa uživo od jeseni 2019. godine.
U svibnju 2020. u Galeriji HDD u Zagrebu izlaže 45 novih grafičkih oblikovanja pod nazivom Neobjavljeno.
Živi i radi u Zagrebu i Staroj Novalji.