Predstavljanje knjige "Velika voda" Živka Činga

Predstavljanje knjige 03.03.2020. | utorak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:30 sati
Roman „Velika voda“ klasika makedonske književnosti Živka Činga (1935-1987) donosi kolažnu priču o dvanaestogodišnjem dječaku Lemu, ratnom siročetu kojega ujak i ujna više ne mogu uzdržavati te ga u proljeće 1946. smještaju u dom za ratnu siročad.
Napisan evokativnim, lirskim stilom ironijskog distanciranja, u kojemu je česta upotreba metafora i slika, istovremeno je to i realističan, a na trenutke i surov roman koji pripovijeda prijelaz iz doba nevinosti u svijest o čovjekovoj limitiranosti, ali i o povremenoj mogućnosti njezina prevladavanja.
Roman je preveden na više svjetskih jezika, među njima francuski, engleski i talijanski, adaptiran je za kazalište, a 2004. dobio je i filmsku adaptaciju.
Knjigu je objavila izdavačka kuća Disput u svojoj biblioteci „Na tragu klasika“, u sunakladništvu s Hrvatskim filološkim društvom 2019. godine.

O sudionicima predstavljanja:
 
prof. dr. sc. Borislav Pavlovski, sveučilišni profesor makedonske književnosti, prevodilac, kritičar, esejist, književni povjesničar i teatrolog, antologičar,
 
Josip Pandurić, direktor i urednik u izdavačkoj kući Disput,
 
dr. sc. Ivica Baković, prevodilac „Velike vode“, docent je na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje drži nastavu iz kolegija iz makedonske književnosti.