Priroda uživo

Tribina 14.09.2017. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati doc. dr. sc. Dario Hrupec
SAŽETAK
Uz energiju, entropija je najvažniji pojam u fizici. Netko možda misli da razumije energiju, no skoro svi su suglasni da ne razumiju entropiju. Zašto je tome tako? Kako to da je tako teško proniknuti u taj fundamentalni pojam fizike? Entropija ima više lica i značenja, koja se međusobno nadopunjavaju i suprotstavljaju. Rođena u krilu termodinamike, razvijena i shvaćena u okviru statističke mehanike, nadograđena u teoriji informacija, entropija stalno raste, neuhvatljiva je i sve korisnija. Osim u prirodnim znanostima, danas je prisutna u tako različitim područjima kao što su ekonomija, sociologija i teorija književnosti. Ideja entropije prvi se put pojavljuje 1824. godine u radu Sadija Carnota. Nakon njega značajan doprinos konceptu entropije dali su: Rudolf Clausius, Lord Kelvin, Ludwig Boltzmann, Willard Gibbs i Claude Shannon. Kroz kratku prezentaciju povijesnog razvoja ideje entropije pokušat će se rasvijetliti gornja pitanja, bez pretenzije da se daju definitivni odgovori.


O PREDAVAČU
Franjo Sokolić redoviti je profesor fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Nakon završetka studija fizike u Zagrebu deset je godina radio na Institutu Rudjer Bošković u Zagrebu, a potom dvadeset godina na francuskim sveučilištima Paris VI i Lille. Bavi se sa mikroskopskom teorijom tekućina.