Putopisno izlaganje "Lijepa Naša nepoznata" Vida Jakše Opačića

Predavanje 26.11.2019. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Vid Jakša Opačić
Vid Jakša Opačić, autor knjige Nezaboravni izleti Hrvatskom, odvest će nas u neke od najljepših i najzanimljivijih kutaka Hrvatske koji su nezasluženo ostali izvan glavnih turističkih pravaca. U svakoj hrvatskoj regiji može se pronaći takav skroviti dragulj.

Na ovome predavanju predstavit će dvadesetak lokaliteta diljem Lijepe Naše koji su svakako vrijedni posjeta, iako o njima možda nešto manje znamo. Veličanstveni slapovi, pitoma primorska mjesta, dojmljiv svijet hrvatskog podzemlja, čarobni planinski krajolici, opustjela sela, uređene šetnice, mjesta s odličnom gastronomskom ponudom, divlji kanjoni, spektakularni vidikovci, prelijepe plaže i zanimljive građevine dijelovi su kolaža koje je autor uvrstio u 34 izleta, koliko ih je obradio u knjizi. S nekima od njih riječju i slikama upoznat ćemo se i na ovom predavanju. To su mjesta u kojima svaki dobronamjerni posjetitelj može pronaći mir, tišinu i prepustiti se istinskom uživanju u prirodi. Do nekih od njih vrlo je jednostavno doći, do nekih je ipak potrebno uložiti malo truda, no svaka eventualna kap znoja na kraju se pretače u neopisiv osjećaj sreće koji trajno ostaje u sjećanju.

Vid Jakša Opačić rođen je 1980. godine u Zagrebu, u kojem je diplomirao dvopredmetni studij povijesti i geografije. Kraće vrijeme radio je kao turistički pratitelj, bio je vanjski suradnik Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“, a dvije je godine bio učitelj u Topuskom. Od 2006. godine urednik je u izdavačkoj kući „Mozaik knjiga“ iz Zagreba, u kojoj je 2012. godine objavio knjigu Nezaboravni izleti Hrvatskom. Knjiga je drugo izdanje doživjela tri godine kasnije, kad je sadržaj podijeljen na tri manja naslova, a 2017. dio knjige preveden je i objavljen u Sloveniji. Godine 2014. bio je jedan od autora udžbenika iz geografije za 8. razred osnovne škole, a uredio je i aktualni udžbenik iz geografije za 5. razred osnovne škole.