Rana groblja Kaptola i Gradeca

Ostalo 10.11.2018. | subota Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 10:00 - 13:00 Boris Mašić
U sklopu projekta Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku pozivamo na programski obilazak starog Zagreba Rana groblja Kaptola i Gradeca pod stručnim voditeljstvom Borisa Mašića.
 

Kao što zemljopisna karta odražava reljef, tako i groblja zrcale kulturu, duh i civilizacijska dostignuća nekog povijesnog razdoblja. U šetnji Kaptolom i Gradecom, od Zagrebačke katedrale preko Opatovine i Tkalčićeve ulice do Gornjega grada, prisjetit ćemo se lokacija na kojima su u Zagrebu ukapani pokojnici sve do 1876. godine, kada je otvoreno središnje gradsko groblje Mirogoj. Neke od tih lokacija danas su sastavni dio urbanog tkiva našega Grada, po kojima šećući ni ne pomišljamo da su u prošlim vremenima bile posljednje počivalište povijesnih Zagrepčana. Ako želite saznati o tim lokacijama i pokojnicima, budite s nama u subotu, 10. studenoga od 10 do 13 sati (mjesto i vrijeme polaska: ispred katedrale, u 10 sati).

Boris Mašić (1963.), muzejski savjetnik i voditelj Srednjovjekovne arheološke zbirke Muzeja grada Zagreba, višegodišnji je muzejski djelatnik, a kao voditelj arheoloških istraživanja bio je angažiran u mnogobrojnim istraživačkim kampanjama od 1989. godine. Po zaposlenju u Muzeju grada Zagreba (1997.), vodio je niz arheoloških istraživanja u urbanoj jezgri Zagreba. Među njima treba istaknuti istraživanje groblja unutar Parka Grič, na Trgu sv. Marka, uz crkvu u Remetama itd. Autor je ili koautor više izložbi te organizator niza gostujućih izložbi u Muzeju grada Zagreba. Aktivno je sudjelovao u nizu međunarodnih i domaćih stručnih skupova. Autor je više radova objavljenih u stručno-znanstvenim časopisima i dnevnom tisku. Jedan je od autora izložbe Dobro mi došel prijatelj – Viki Glovacki (MGZ, 2006.) te Mr. Morgen – Ivo Robić (MGZ, 2007.) za koju je, uz još dva autora, dobio nagradu Status Hrvatske glazbene unije. Zajedno s kolegom Slavkom Šterkom ostvario je 2011. izložbu MORS PORTA VITAE – Stara zagrebačka groblja i pogrebi. Također je i autor izložbe Kasnogotički pećnjaci s Nove vesi, Sveta mjesta starih Zagrepčana (MGZ, 2015.), Na nemirnim temeljima – arheologija i 725 godina svetišta u Remetama (MGZ, 2013.) te koautor izložbe U službi arheologije (MGZ, 2013.).

Više na: http://www.mgz.hr/hr/zbirke/srednjovjekovna-arheoloska-zbirka,5.html
              http://www.mgz.hr/UserFiles/file/Bibliografija_Boris_Masic(13).pdf

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.