ReD – izložba dizajnerskih plakata na temu izbjeglica i izbjeglištva

Izložba 08.07.2020. - 04.09.2020. Knjižnica Kustošija
ReD je izložba kojom neki od najboljih hrvatskih dizajnera putem posebno dizajniranih plakata progovaraju o problemima izbjeglica i izbjeglištva s ciljem poticanja socijalnog dijaloga o toj tematici, ali i osvještavanja te senzibiliziranja pojedinaca o vlastitom stavu i odnosu prema izbjeglištvu.  Autori plakatima progovaraju o pet ključnih pitanja: Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći? 
 
Naziv izložbe nastao je spajanjem riječi "refugee" i "design". Nastala riječ "red" u engleskom jeziku znači "crveno" te u datom kontekstu označava najviši stupanj hitnosti problema izbjeglištva koji traje već više od sedam desetljeća. U odnosu na prethodno razdoblje od pet godina broj izbjeglica u svijetu je udvostručen, a prema službenim podacima UNHCR-a trenutno je u svijetu preko 70 milijuna prisilno raseljenih osoba.
 
Dizajneri i dizajnerski uredi koji su osmislili plakate:
  • Ana Kunej (studio Kuna Zlatica)
  • Dejan Dragosavac Ruta
  • Iva Babaja
  • Bruketa&Žinić&Grey
  • studio Šesnić&Turković
 
Voditeljica projekta: Nataša Popović
Autor koncepta: Hrvoje Pukšec
Stručna savjetnica: Katarina Juras
Organizator: Festival suvremenog židovskog filma - JFF Zagreb
Partneri: Grad Zagreb, UNHCR Hrvatska
 
Više informacija o projektu nalazi se na poveznici http://www.festivaloftolerance.com/zagreb/red/2787
 
Izložba je postavljena u sklopu programa 'Grad ljudskih prava' koji Knjižnica Kustošija provodi od početka 2017. s ciljem senzibilizacije javnosti na problematiku ljudskih prava u hrvatskom društvu.