Ritam misli - Cometae

Susret 15.05.2018. | utorak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati Ljubica Ribić, Milan Novak
U programu "Poezija iz prve ruke" nastupit će pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak i predstaviti svoje pjesničke zbirke.

Ljubica Ribić, rođena je u Varaždinu u kojem i danas živi i radi. Završila Opću gimnaziju u Varaždinu. Od prvih spoznajnih trenutaka traži izričaj u poeziji, slikarstvu, glazbi. Vječita lutalica pronalazi radost u slapovima emocija koje bilježi trenutkom inspiracije. 
Život donosi zrelost, iako preskače neke odlomke. Danas pronalazi snagu u pisanoj riječi. Izvlači sebe na dlan poezije i naprosto grebe svoju nutrinu ne bi li iznjedrila dubinu boli, dubinu emocija, dubinu nade.
Aktivan je član Hrvatskih književnih asocijacija, od 2014. član Varaždinskog književnog društva, 2015. postaje članicom Matice Hrvatske. Predsjednica Udruge za promicanje kulture RITAM MISLI od 2016. godine.
Kao autorica i aktivna kulturna djelatnica sudjeluje u mnogim međunarodnim susretima u organizaciji drugih kulturnih asocijacija, npr. MORE NA DLANU, SLAVONIJA NA DLANU, VALENTINOVO, KARAVANA PJESNIKA u organizaciji KULTURE SNOVA, Zagreb; GORNJOGRADSKI FESTIVAL Zagreb; POETSKO ĆOŠE, Moravići, Srbija; FEJSBUK festival, Novi Sad; STIHOM GOVORIM, Bijelo Polje, Crna Gora; STRUŠKE VEČERI POEZIJE, Struga, Makedonija; IMPULS POEZIJA u Literarnoj hiši, Maribor, Slovenija; POEZIJA I VINO, Ptuj, Slovenija; BREZMEJNOST, Maribor, Slovenija; FESTIVAL POEZIJE, Rumunjska; PESNIČKA REPUBLIKA, Novo Miloševo, Srbija, gdje dobiva titulu "Počasni konzul" zbog angažiranosti u širenju poetske riječi.
Vodi programe u Domu za starije i nemoćne te mnoga predstavljanja autora u gradskim knjižnicama i čitaonicama širom Hrvatske i Slovenije.  Godine 2016. moderirala i vodila završni program GORANOVOG PROLJEĆA u Vrbovskom.
Kao vanjska suradnica Gradske knjižnice i čitaonice ''Mladen Kerstner'' suorganizatorica je i moderatorica mnogih književnih večeri u Ludbregu.
Autorskom poezijom nastupa i gostuje na promocijama i pjesničkim susretima širom regije.
Objavljuje u raznim literarnim revijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Locutio (Slovenija), Poiesis (Slovenija), Braničevo (Srbija), Portile poeziei (Rumunjska) …) te u mnogim (preko 20-tak) zajedničkim zbirkama poezije, zbornicima ( Gornjogradski festival, More na dlanu, Stihom govorim, Facebook festival, Valentinovo, Slavonija na dlanu, Zbornik Varaždinskog književnog društva, Senje i meteori, Pesem si i drugim)  u Hrvatskoj, BiH ,Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji.  
Njena poezija je prevedena na slovenski, engleski, makedonski i rumunjski jezik.
Kao suorganizatorica od rujna 2014. organizira pjesnička druženja u Varaždinu pod nazivom IMPULS – poezija u kafiću, te snimanje emisija za Varaždinsku tv kuću , IMPULS poezija na Vtv.
 2014. na internetskom portalu www.pesem.si njena je pjesma izabrana kao Tujejezična pesem zime 2013./2014. po izboru uredništva, (pjesma na stranom jeziku zima 2013./2014. po izboru uredništva).

 Tiskane objave:
''LICENCA LUDOSTI'' - prva zbirka poezije izdana 2012. godine, izdavač: Udruga Esseg, Županja
''SOBA ZAMAGLJENIH PROZORA'' - druga zbirka prozno poetskog sadržaja izdana 2014. godine, izdavač: STUDIO MODERNA d.o.o. Zagreb; suizdavač: PROVIDENCA, Biograd na moru
''?'' – zbirka poezije, objavljena 2016. godine, izdavač: Mariborska literarna družba / Zbirka Svetlin 57, Maribor
''ONA'' – zbirka poezije, objavljena 2017. godine, izdavač: RITAM MISLI, Varaždin
 
 
Milan Novak, rođen u Mariboru, čovjek je plesa, poezije i crteža.  U svoj život diplomiranog inženjera elektrotehnike upliće razigranost plesnih improvizacija, neomeđenost poezije i snenost crteža. Vječni "zaljubljenik u pisane riječi " sudjeluje u čitanju u živo, literarnim radionicama i susretima, kako u Sloveniji,  tako i u tuđini. Sudjeluje na mnogim međunarodnim festivalima, u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj.
U djelima Milana Novaka nalazimo duboka razmišljanja o biti, povezanosti s prirodom i s tim nečim, što omogućava vidjeti svijet oko sebe drugačiji i prije svega jako mali,  gledajući na prostranost duhovnog svijeta. Pjesme Milana Novaka prikazuju dvojnost ljudske prirode, prirode općenito, vječito prelijevanje crnobijelog u traženju ravnoteže.
Objavljuje u priznatim književnim časopisima u Sloveniji, u zbornicima širom regije, internetskm magazinima.
Piše prozu i pjesme. Priređuje literarne događaje s elementima poezije, plesa/pokreta, glazbe i videa. Suorganizator je u organizaciji pjesničkih susreta u Varaždinu/Hrvatska, IMPULS – poezija u kafiću. Njegova djela su prevedena na hrvatski, engleski, njemački i rumunjski jezik.
Poezija Milana Novaka prepoznata je i nagrađivana:
  • 2011. literarni natječaj »Nočni prigrizek«, Bevkovi dnevi Cerkno, pobjednička pjesma
  • 2012. literarni natječaj »Lepota besede«, Črnomelj, najbolji tekst u rubrici poezije
  • 2014. festival MORE DUŠA, Beograd, Plaketa za najboljeg pjesnika festivala
  • 2016. literarni projekat VALENTINOVO 2016. Zagreb, Povelja za najbolju pjesmu projekta
  • 2016. Music&Poetry Fest, Gorski kotar, Plaketa za drugo mjesto u kategoriji poezija
  • 2017. pjesnički turnir izdavačke kuće Pivec, uvrštena pjesma u finalni izbor
  • 2017. Mentorjev Feferon, uži izbor i književna nagrada
  • 2017. literarni natječaj »Čarni nasmeh«, Lendava, najbolji prozni tekst
 
Tiskane objave:
"VDIH IN IZDIH", zbirka poezije, 2011.
"ZVEZDA", zbirka poezije, 2013.
"ZVIJEZDA", prijevod na hrvatski jezik, 2014.
"ČRNA-CRNA", dvojezična pjesnička zbirka, 2016.
 "TIŠINA", dvojezična pjesnička zbirka, 2017.
Milan Novak od 2014. godine živi u Varaždinu u Hrvatskoj.