Slike u 4 tehnike

Izložba 21.05.2018. - 03.07.2018. Knjižnica Savica Tomislav Juranić
Prva samostalna izložba Tomislava Juranića “Slike u 4 tehnike” pokazuje presjek autorovog likovnog stvaralaštva te njegov razvoj u smjeru ovladavanja različitim likovnim tehnikama: akrilom, uljem, olovkom i vinorelom.
 
Tomislav Juranić rođen je u Trojstvenom Markovcu kod Bjelovara 1947. godine. Nakon završene Gimnazije u Bjelovaru diplomirao je na Tehnološkom fakultetu i magistrirao na Kemijsko-inženjerskom fakultetu u Zagrebu. Radni vijek proveo je u Bratstvu Novi Travnik, Saponiji Osijek i INA-i Zagreb na stručnim poslovima.

Nakon umirovljenja posvećuje se crtanju i slikanju, davnoj želji iz mladosti. Pohađa likovnu sekciju u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu pod vodstvom profesorice Ane Tomljanović. Najviše se bavi tehnikama akrilom, uljem i olovkom. Vinorel, tehniku slikanja vinom, usavršava samostalno, i to koristeći vino koje proizvodi na svojemu imanju u Podravini, gdje pronalazi i glavne motive za slikanje i crtanje.

Dosada je izlagao na skupnim izložbama. 

Glavne osobitosti autorova stvaralaštva mogu se sažeti riječima profesorice Ane Tomljanović: “Između raznih mogućnosti realističnog izričaja, Tomislav Juranić svoje slikarske strukture temelji na boji kao glavnom elementu kompozicije djela ujedno pazeći da previše ne proširi kromatski registar palete. Njegovo slikarstvo nije odraz samo svakidašnjice svijeta, više teži za traganjem i tragovima likovnog izričaja, materijala, poteza vlastitog rukopisa kroz 4 tehnike, kako glasi i sam naslov izložbe, i uspostavljanjem unutrašnjeg reda, manje-više vidljive pravilnosti svijeta, ljepoti i skladu kao metaforičkom višem načelu egzistencije.“