Smiješak… čitajte!

Izložba 08.01.2021. - 31.01.2021. Knjižnica Gajnice
Veseli nas što u suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom izložbenu aktivnost u 2021. godini, Godini čitanja, započinjemo upravo izložbom vrlo poticajnog naziva: Smiješak… čitajte!

Autori nagrađenih fotografija: Ivana Žinić (2016.), Majica (2006.), Vesna Laksar (2010.), Magdalena Rikanović (2016.) i Martina Stepn (2011.).

O natječaju i izložbi na web stranici Hrvatskoga čitateljskog društva možete pročitati sljedeće informacije:

„Tisuću riječi, jedna fotografija bila je misao vodilja pri pokretanju fotografskog natječaja Hrvatskoga čitateljskog društva čiji je osnovni cilj putem fotografije promovirati knjigu, čitanje i sve vrste pismenosti na pozitivan, zabavan, pa čak i humorističan način. Na osnovu toga, naslov se gotovo nametnuo sam od sebe: Smiješak… čitajte!.

Brojni fotografi amateri, članovi HČD-a, ali i oni koji su osjetili potrebu fotoaparatom zabilježiti trenutak uz knjigu i s knjigom, slali su nam svoje originalne i kreativne radove tijekom trinaest godina. U mrežnoj galeriji http://hcd.hr/djelovanje/akcije/ pohranjene su pobjedničke fotografije od kojih svaka ima neku lijepu i posebnu priču o… čitanju.

Prve radove za Smiješak… čitajte! primili smo u ljeto 2005. i od tada redovito tijekom ljetnih mjeseci primamo fotografije koje sugeriraju da je čitanje još uvijek popularna aktivnost koja se rado prakticira, od roditeljskog krila do ležaljke.
Budući da natječaj traje od srpnja do rujna, većina fotografija je, osim samih čitatelja, u vremenu zauvijek zaustavila i dio ljetne bezbrižnosti, opuštenosti i optimizma. Upotrijebimo li maštu, kao što to pravi ljubitelji čitanja rade, možemo čuti i šum mora, šapat povjetarca ili šuškanje pokrivača te vječno pitanje A što je bilo dalje?.

Ipak, ono najvrjednije što stvara sudjelovanje u ovom fotografskom natječaju nisu samo sjećanja na prošle trenutke provedene čitajući nego nova poznanstva (virtualna i stvarna) te novi suradnici. Često su baš fotografije iz Smiješka objavljivali uz tekstove u našem glasilu Hrčak. Suradnike, odnosno partnere, stekli smo i preko sponzorstva natječaja. Naklada Ljevak te kasnije Fraktura, Hrvatski filmski savez redovito su knjigama nagrađivali autore najboljih fotografija.
Godine 2013. natječaju je malo modificiran naziv: Smiješak… čitaj mi! trebao je asocirati na suradnju (još jedna u nizu!) HČD-a i nacionalne kampanje Čitaj mi!...

Sa željom da vidljivost foto natječaja bude veća ostvarena je putujuća izložba najboljih foto radova zahvaljujući financijskoj potpori Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar. Izložba od devet nagrađenih radova putuje hrvatskim knjižnicama (Slatina, Bjelovar, Križevci, Split, Daruvar, Zagreb–KGZ, Karlovac, Ozalj, Vrbovec, Pazin, Vinkovci, Sisak, Rovišće, Čazma)…“ (http://hcd.hr/smijesak-citajte/)