Šprehe zegrebečke

Predstavljanje knjige 31.05.2017. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00

Predstavljanje knjige Maje Cvek "Šprehe zagrebečke" ne događa se slučajno na Dan grada Zagreba. Maja Cvek voli svoj grad, svoj Zagreb, voli ga srcem i voli ga poezijom. Njezine pjesme napisane na starozagrebačkom govoru prikazuju Zagreb iz mnogih životnih perspektiva, onih minulih i onih sadašnjih. U tim pjesničkim slikama Zagreba, gledanog i življenog očima, umom, tijelom, dušom, srcem... ima i sjete i radosti, i neprikrivenog žala i kliktavoga, gotovo koketnog zanosa.
Uz pjesnikinju, koja će govoriti svoju poeziju, nastupa i Fraklec bend.

Maja Cvek, rođena je u Zagrebu, gdje se školovala i gdje i danas živi i stvara. Sklonost pisanoj riječi pokazuje već u osnovnoj školi i tijekom daljnjeg školovanja.
Piše poeziju na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom dijalektu – zagrebački urbani kajkavski i varaždinski idiom. Uspješno sudjeluje na pjesničkim natječajima diljem Hrvatske, a pjesme su joj objavljene u više od 50 zbornika, u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu Kaj, te u raznim glasilima. Pjesme objavljuje i na Webstil portalu, portalu časopisa Kvaka i na Facebooku, u grupi Moj Zagreb.
Uz mnoge nagrade i pohvalnice, dobitnica je Pohvalnice i Priznanja Hrvatskog sabora kulture za pjesništvo na dijalektu kao i za prozu.
Dosad je objavila zbirke poezije: Za moju dušu (2002.), Trenuci sjećanja (2004.), Osmijesi srca (2005.), Zagrebački vez (2008.), Zavuzlane senje (2011.).