Stres naš svakodnevni

Predavanje 30.04.2019. | utorak Knjižnica Knežija Početak događanja: 17:50

Prema definiciji mr. sc. Daria Miletića, stres je stanje koje nastaje kada su ljudi suočeni s događajima koje smatraju prijetećima svojoj dobrobiti ili koji od njih traže ulaganje posebnih napora kako bi udovoljili zahtjevima koji se pred njih postavljaju. Pritom je za doživljaj stresa odlučujuće kako pojedinac procjenjuje svoju ugroženost u određenoj situaciji i svoje sposobnosti da se s tom situacijom nosi. Bez obzira je li riječ o osobnim ili svakodnevnim stresorima, oni konstantno utječu na ljudski organizam, koji sve proživljava i pamti.
Niti jedan čovjek nije izuzet od stresova, a stresne situacije narušavaju psihofizičku ravnotežu i izazivaju obrambenu, stresnu reakciju organizma. No postoje uspješne strategije prevladavanja stresa koje omogućuju prilagođavanje organizma novonastaloj situaciji – smanjuju ili eliminiraju stresore i štetne emocije (bijes, anksioznost, zavist, ljubomora itd.), uz očuvanje mentalne ravnoteže, samopoštovanja i dobrih odnosa sa socijalnom sredinom. Na predavanju će, između ostaloga, biti riječi i o dodatnim mehanizmima za suočavanje s poteškoćama koje savakodnevica nosi.
Predavanje je u organizaciji Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce.
Voditeljice predavanja: dipl. psihologinja i dipl. socijalna radnica Maria Tomić Preiner i dipl. socijalna radnica Barbara Sajko.

Predavanje fnancijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.