Sve na ovcu

Izložba 25.05.2019. - 01.07.2019. Knjižnica Kustošija
Jeste li se uistinu ikad zapitali koliko su ovce važne za naše živote?
Mi jesmo i otkrili smo neke posve fantastične činjenice koje smo odlučili podijeliti s Vama.

Znate li da ovca kao domaća životinja spada u preživače iz porodice šupljorožaca? Prve ovce udomaćene su zajedno s kozama u poljoprivrednim naseljima u dolini rijeke Jordan, na Bliskome istoku, oko 8000 god. pr. Kr. dok starost prvih ovaca na području Hrvatske prema nalazima znanstvenika datira oko 6100 godina pr. Kr. Ipak, jedna ovca pod imenom Dolly označila je revolucionarnu prekretnicu u razvoju genetike i srodnih joj znanstvenih disciplina. Ovca Dolly rođena je 5. srpnja 1996. te je bila prvi uspješno klonirani sisavac iz odrasle somatske stanice. Klonirana je na Institutu Roslin u Midlothianu u Škotskoj. Znanost je ponovno 2017. potvrdila koliko su joj ovce važne za njezin razvoj i napredak, kad su znanstvenici po prvi put u povijesti uspjeli u umjetnoj maternici razviti fetus janjeta.

No, ako ste mislili da društvene i humanističke znanosti nemaju veze s ovcama, onda se varate. Kritizirajući društvene prilike ranog engleskog kapitalističkog društva zbog brutalnosti i bezobzirnosti njegove prvobitne akumulacije kapitala, Thomas More u svojoj knjizi Utopia izrekao je čuvenu krilaticu „ovce su pojele ljude“. 

Simbolizam ovce tijesno je povezan s današnjim simbolizmom u kršćanstvu te se ne razlikuje od onog koji se odnosi na škopca ili janje. Simbolika dobra i zla vrlo često je vezana uz stada bijelih i crnih ovaca koje dijeli rijeka, a sve ovisi o tome koja i kad zableji. Ovisno o blejanju crnih ili bijelih ovaca, ona s druge strane prelazi rijeku i mijenja stranu i pripadajuće stado. Tako kaže velška legenda Peredurovog Mabinogija, dok isti motiv crnih i bijelih ovaca, nalazimo i u irskim mitovima i pričama.

No, kao što narodna izreka kaže „ne možete imati i ovce i novce“ i zato Vam više ovdje nećemo odati ni slova o našoj izložbi. Želite li saznati što sve jest ili što sve može biti „na ovcu“, onda svratite do naših izloga. Pripremili smo još puno toga zanimljivoga za Vas, jer do kraja lipnja u Knjižnici Kustošija je „Sve na ovcu“. 
 
Izvori:
1. Chevalier, J., Gheerbrant, A. Rječnik simbola : mitovi, sni, običaji, geste, oblici, likovi, boje, brojevi. Zagreb : Nakladni zavod Matice hrvatske, 1989.
2. Dragičević, A. Leksikon političke ekonomije. Zagreb : Informator, 1983.
3. Ovca. // Hrvatska enciklopedija. URL: http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=45960 (28.5.2019.)
4. Ovca Dolly. // Wikipedija. URL: https://hr.wikipedia.org/wiki/Ovca_Dolly (28.5.2019.)
5. URL: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/znanstvenici-po-prvi-put-uspjeli-u-umjetnoj-maternici-razviti-fetus-janjeta-na-redu-su-ljudi-razvili-su-uredaj-opremljen-dzepom-ispunjenim-tekucinom/5960701/ (28.5.2019.)