Teatar u slici II

Izložba 15.05.2018. - 28.06.2018. Knjižnica Savski gaj Katarina Radošević Galić
Izložene su slike koje su služile kao skice za realizaciju kostima u raznim kazališnim predstavama na kojima je autorica radila kao kostimografkinja. 
Posebno mjesto na izložbi imaju ilustracije za knjigu na tekst Silvije Šesto Irena i pet kristalnih peharčića. To je prva knjiga koju je Katarina Radošević Galić ilustrirala, a s obzirom na uspjeh koji je knjiga postigla, nadamo se da će ih biti još.

Čajanka s Keti održat će se 21. lipnja u 18.30 sati uz razgled njezinog odškrinutog kazališnog ormara, koji će biti otvoren još sedam dana. Umjesto zeca, dočekat će vas likovi koje je Keti odijevala u mnogim kazališnim predstavama. O Ketinim slikama i ilustracijama slikovnice Irena i pet kristalnih peharčića, veselo će zboriti Silvija Šesto, autorica slikovnice i prijateljica Vesna Radošević.

O autorici:
Katarina Radošević Galić rođena je 25. svibnja 1973. u Zagrebu. Završila je Osnovnu školu za balet i ritmiku, Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odjel arhitekture te potom i Tekstilno tehnološki fakultet. Kostimografijom se počela baviti kao asistent i suradnik Ike Škomrlj, Diane Kosec-Bourek, Irene Sušac, Danice Dedijer te Zlatka Boureka. Samostalnu karijeru počela je 1996. Od prve samostalne kostimografije u Teatru ITD, napravila je 60 kostimografija za kazališne predstave u cijeloj Hrvatskoj, ali i u Sloveniji i Srbiji. Posebno se ističu njezini kostimi za predstave u režiji Zlatka Svibena u Osijeku – Cyrano te Unterstat, prema romanu Ivane Šojat Kuči. Posebnu ljubav autorica ima prema plesnim predstavama s obzirom da je završila baletnu školu. Kostimi za plesne predstave imaju posebno mjesto u njezinom radu, a među njima se ističu oni realizirani u suradnji s koreografom Stašom Zurovcem, Dance macabre, Volite li Brahmsa, Cirkus primitif balet, Diskretni šarm buržoazije, Proces, u Hrvatskoj te Tko to tamo peva u Srbiji i Voycek u Sloveniji. Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama te imala pet samostalnih. Nakon godine dana provedene u Beču kod prof. Hundertwassera, vratila se u Zagreb. Dobitnica je nagrade Assiteja za najbolju kostimografiju predstave Kako je Tonkica kupovala kruh. Ljubiteljica je slikarstva i svaki projekt započinje slikama. Njezine skice/slike nisu samo prikazi kostima, nego su i studije karaktera osoba na pozornici, smještene u vremenu i prostoru kojeg prikazuju. Likovi na slikama su u međusobnoj interakciji baš kao što su i na samoj pozornici. Surađuje s kazalištem slijepih i slabovidnih „Novi život“. Održava radionice za djecu. Sudjelovala je na „Novigradskom proljeću“ 2016. i 2017. kao voditelj kostimografske radionice te na 31. i 52. zagrebačkom salonu. Ilustrirala je slikovnicu na tekst Silvije Šesto: Irena i pet kristalnih peharčića. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.


Galerija