"Tko srce dava, svega sebe dava."

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2021. - 15.11.2021. Knjižnica Marina Držića
Marija Adrić Soldo
Akademska slikarica Marija Adrić Soldo rođena je u Đakovu 1987. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Igora Rončevića, a trenutno radi kao profesorica Crtanja i slikanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Živi u Đakovu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a izlaže samostalno i skupno. Iza nje su i Salon mladih, serija slika na temelju koje je dobila rezidencijalni boravak u Beču gdje je tri mjeseca živjela, slikala i izlagala, 2. nagrada Centra za ženske studije za rad na temu žena, odnosno rodne problematike. 
Osim klasičnog slikarstva, poznata je po svojim pop-artističkim intervencijama te dizajniranju svakodnevnih, uporabnih predmeta. Iznimno je inovativna i kreativna u svom radu, posebice uspješna u kombinaciji različitih vrsta umjetnosti i miješanju naizgled nespojivih izražajnih sredstva.

Izložbu portreta velikana hrvatske književnosti možete ne samo gledati, nego i čitati!
Marija Adrić Soldo bira motive za koje misli da im može dati novo čitanje. Odabrane portrete slikarica je obogatila riječima, uz svaku sliku ide i odabrani stih, rečenica, misao iz opusa portretirane književnice ili književnika. Njen rad je ne samo portretiranje, već i novo, suvremeno čitanje književnih opusa naših klasika. 

ART za po DOMA projekt je koji su zajedno osmislili Marija Adrić Soldo i njezin mlađi brat Marin Adrić.
Marija je naslikala portrete poznatih hrvatskih književnica i književnika, a Marin je pomislio da bi ih bilo dobro imati na majici i tako je nastala mrežna stranica ART za po DOMA.
Na mrežnoj stranici, uz opise postera i majica, možete pročitati i zabavne biografije portretiranih velikana.
Omiljene književnike i umjetnike brat i sestra pokušavaju približiti onima koji umjetnike većinom doživljavaju kroz prizmu škole i institucionalnog obrazovanja.