Topoteka Podsused

Predavanje 26.09.2017. | utorak Knjižnica Podsused Početak događanja: 18:00
Pozivamo Vas na predstavljanje online Topoteke Podsused (https://podsused.topothek.at/) zajedničkog projekta ICARUS Hrvatska i Udruge za zaštitu okoliša EKO-2000 ostvaren u suradnji sa Knjižnicom Podsused u proteklih nekoliko mjeseci.

Topoteku će predstaviti Vlatka Lemić i Ivana Haničar-Buljan.
 
Svatko od nas stvara povijest, a kako će i hoće li ta povijest biti sačuvana i dostupna javnosti ovisi o nama. ICARUS Hrvatska interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Jedan od suvremenih alata za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme je digitalna platforma Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.
 
Objavljena građa je građa u vlasništvu privatnih osoba stanovnika Podsuseda, a rezultat je višegodišnjeg sakupljanja materijala za izradu monografije Podsused: vjerski život i tradicija: kulturno-povijesna, umjetnička i prirodna baština, te proširena materijalima koje su stanovnici Podsuseda ustupili na digitalnu obradu Knjižnici Podsused potaknuti tribinama koje su ih vratile u dragu prošlost Podsuseda, koje su kao dio Podsusedskih svečanosti održavane 2010. godine u Knjižnici.
 
Za sad su objavljene fotografije za koje je dobivena suglasnost za objavu na Topoteci. Predstavljanje Topoteke Podsused ujedno je i javni poziv svim građanima Podsuseda koji se žele svojom osobnom povijesti uključiti u izgradnju njihovog lokalnog arhiva kroz Topoteku Podsused te na taj način sudjelovati u očuvanju i promoviranju povijesti i tradicije svojeg zavičaja.