Tribina za kulturu i znanost Collegium Hergešić

Tribina 20.10.2016. | četvrtak Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 19.30 sati

Ivo Josipović je rođen u Zagrebu 1957. godine. U glavnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a onda i Pravni fakultet te položio pravosudni ispiti. Prije 30 godina magistrirao je na poslijediplomskog studiju kaznenopravnih znanosti. Devet godina kasnije doktorirao je na zagrebačkom Sveučilištu na temu 'Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu'. Osim Pravnog fakulteta, Josipović ima i diplomu Muzičke akademije u Zagrebu.

Prije nego je postao predsjednik Republike Hrvatske radio je kao sveučilišni profesor i skladatelj, a u 5. i 6. sazivu Hrvatskog sabora obnašao je dužnost nezavisnog saborskog zastupnika.

Može se pohvaliti da je autor nekoliko knjiga i više od 80 znanstvenih i stručnih radova, kako u domaćim tako i u inozemnim časopisima. Napisao je i oko 50 skladbi za različite sastave, a na svojim policama ima i dva osvojena Porina.

Osim toga, autor je ili koautor velikog broja hrvatskih zakona, a zemlju je zastupao i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te Međunarodnim sudom pravde (ICJ).