Ulja na platnu Dalibora Rubida

Izložba 03.03.2017. - 03.04.2017. Knjižnica Vjekoslava Majera Dalibor Rubido
Dalibor Rubido
Dalibor Rubido (Sisak, 1971.) akademski je slikar koji pripada skupini srednje generacije istaknutih umjetnika. Završio je u Zagrebu Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer kiparstva i Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstva u klasi prof. Đure Sedera 1994. g. Te je iste godine nagrađen kao najbolji diplomant slikarstva. Bio je aktivan sportaš, bavio se veslanjem, ronjenjem. Sada je posvećen slikanju. Kao velikom zaljubljeniku u prirodu, ona je njegovu slikarstvu neiscrpan izvor motiva. Inspirira ga i voda i podmorje, koje prikazuje tako smirujuće i vodi nas u netaknuto beskrajno prostranstvo. Svoju fascinaciju nestvarnim nijansama tirkiznog podmorja može doživjeti samo kad zaroni. Ulja na platnu drži svojom slikarskom tehnikom koja najbolje odražava njegov dojam realnosti odabranih motiva. Sudjelovao je na više likovnih kolonija na Plitvičkim jezerima, na likovnoj koloniji u Malinskoj na otoku Krku ... Samostalno izlaže u uglednim galerijama u domovini i inozemstvu. Izlagao je na dvadesetak skupnih i imao više od dvadeset samostalnih izložbi.
(...) Daliborove slike dolaze iz krajolika, bilo prirodnih, plitvičkih ili podmorskih, ekoloških ili duhovnih, one svojom besprijekornom jedostavnošću dokidaju granicu zbilje i fikcije, teže prelijevanju izvan kadra, beskonačnosti.
 (...)
Slikajući vodu, podmorje, sedrene barijere, rijeke i jezera, slikar odabire teži put  - onaj koji će se slikarski ostvariti tek u nijansama i detaljima. Rjeđe tretira vodu kao izvor života, a češće kao neidentificiranu masu. Prikazuje ju gotovo bezlično i virtualno, upozoravajući nas na beskonačnost njenih mogućnosti. Sam beskraj sugerira plavom bojom i njezinom mističnom dubinom.  (...)
Tomislav Marijan Bilosnić
(...) ovaj umjetnik ne polazi od puke mimetičke projekcije ambijenta kojim se kreće, ili u koji doslovno zaranja, već on taj prostor pejsažne širine i morske dubine ponajprije usvaja mentalno. On ga pamti te ga potom likovno reinterpretira. I baš u tome pronalazimo postojane razloge svih onih intrigantnih pomaka i uzbuđenja koje nam pruža ovo slikarstvo. (...) U ovom preplitanju materijalnog i fluidnog, logičnog i intuitivnog postignuta je upravo ona višeslojnost koja transparentno ovim radovima pridaje uvjerljivost i autentičnost isključivo duhovnog i misaonog čovjekova postojanja, pri čemu je sama slika stvarnosti tek okvirna (mikro i makrokozmička) predodžba pojedinca. (...)
 Goran Blagus

Kontakt: 
rubido@rubido.com
phone: +385 1 6527 931;  mob.: 091 729 7815
 

rubido.com