Urbane preobrazbe

Predstavljanje knjige 20.06.2018. | srijeda Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 18.00 sati Mesud Bužimkić
MESUD BUŽIMKIĆ rođen je 17. rujna 1949. godine u Bosanskom Novom gdje je završio gimnaziju. Na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je u klasi profesora Drage Galića. Tijekom studija radio je u majstorskoj radionici Vjenceslava Richtera na raznim likovnim i projektantskim zadacima. Od 1977. do 1999. godine stalno je zaposlen u zagrebačkoj Industrogradnji, nakon čega osniva vlastitu tvrtku za projektiranje i graditeljstvo. Aktivno je sudjelovao u radu Društva autora stripa Hrvatske.
Stripove je objavljivao u Strip-magazinu, RS-magazinu, Večernjem listu i Petku, a ilustracije u Plavom vjesniku, Večernjem listu, Jutarnjem listu, Modroj lasti, Vikendu, Globusu, Nacionalu i Plavom zabavniku.
Uredio je i ilustrirao knjigu "Kultura Bošnjaka" Smaila Balića, "Islamsku Čitanku" Ševke Omerbašića, knjige pjesama Muse Ćazima Ćatića, Asafa Durakovića i Osmana Aziza te knjigu pripovijesti "Šejh" Mesuda Šabanovića.
Tijekom Domovinskog rata, za potrebe domaćeg tiska, radio je panoramske zemljovide.
Također je bio likovni urednik časopisa za kulturna i društvena pitanja "Behar", te član redakcije i suradnik "Bošnjačke pismohrane".
Osmislio je i pokrenuo "Bošnjački gospodarski glasnik", informativno glasilo "Behar journal" te časopis za djecu "Jasmin".
Kao arhitekt projektirao je niz stambenih, poslovnih i industrijskih objekata, kao i desetak vjerskih objekta na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.