Vilinske ogrlice

Izložba 04.09.2018. - 04.10.2018. Knjižnica Knežija Početak događanja: Otvorenje izložbe 5. 9. u 18:00

Od najranije ljudske prošlosti svaka je civilizacija dijelom ispisala vlastitu povijest i putem nakita. Umjetnici koji se bave izradom nakita njime, između ostaloga, ispisuju i osobnu povijest. Valja je samo znati iščitati.
Nakit Gordane Sedmak Jednačak odlikuje se originalnim oblicima, pažljivo odabranim materijalima i bojama o kojima je umjetnica itekako promišljala. Zahvaljujući pomno odabranim bojama, srebrne žice spletene u fine kompozicije niti i šupljina i vješto upleteno poludrago kamenje započinje vilinsku priču kojoj poantu daju osobe koje nose ovaj nakit koji odlikuje vizualna rafiniranost.

O važnosti boja, autorica je napisala: "Pitam se kakav bi svijet bio da ne postoje boje. Bio bi jednoličan, depresivan, sumoran i dosadan. Ljepota koju sa sobom nose boje, prodire duboko u čovjekovu dušu. Boje nas okružuju u svemu što radimo, gdje god se nalazimo i što god nosimo. U bojama su i moje vilinske ogrlice. Poludrago kamenje različitih boja i oblika, krasi isprepletenu srebrnu nit. Svaka ogrlica ima jedan ili dva kristala – poludraga kamena, bilo da je to ametist , akvamarin, tirkiz, gorski kristal, lapis lazuri, tigrovo oko, citrin, rozen kvarc, granat, magnezit, hematit itd., ili neko od kamenja tzv... organskog porijekla kao što su biser, koralj – bijeli, koralj crveni, sedef..."