Volim Medvednicu!

Izložba 12.04.2021. - 02.05.2021. Knjižnica Gajnice Lidija Sarta
Ovoga mjeseca izloge naše Knjižnice oživjele su fotografije Medvednice koje je snimila naša članica i suradnica Lidija Sarta. Lidija je dijete ravničarskog, slavonskog kraja koje se zaljubilo u planine, u Medvednicu. Diplomirala je na PMF-u, radi kao konzultant, piše za časopis Svijet po mjeri, te blog o kvaliteti. U sklopu projekta Spoj s kemijom, u organizaciji naše Knjižnice, volontira dajući djeci instrukcije iz kemije.
 
O svojoj ljubavi prema Medvednici kaže:
 
„Moj prvi, davni pokušaj uspona na Sljeme prošao je pomalo sramotno, s potencijalom da se pretvori u HGSS-ovu noćnu moru. Neoznačenom, izrazito strmom stazom pratila sam žičaru,  ubrzo sam (pametno) odustala, jedva se vratila u podnožje i žičarom sigurno stigla do vrha. Za drugi, uspješni pokušaj, zaslužan je fakultetski kolega koji mi je bio vodič. Živu i zdravu, Bikčevićevom me stazom uspio dovesti do Sljemena. Od tada planinarim. Ponekad češće, ponekad rjeđe. Počinjem se baviti cestovnim trčanjem. Kilometri koji se nižu postaju neočekivano i iznenađujuće kontemplativni i gotovo meditativni. Prijavljujem se na prvu planinarsku tzv. trail utrku koja me uči da je za planinu uvijek potrebno biti spreman i da ju je opasno podcijeniti. Planina nas uči životnim lekcijama, mijenja naše prioritete i preispituje naš sustav vrijednosti.
 
Trčim Medvednicom tijekom svih godišnjih doba i promatram kako se mijenja. Prizori su zadivljujući, nikada ne prestaju oduševljavati, te me pozivaju da zastanem i ovjekovječim ih fotografiranjem. Svaka ova fotografija ima posebno značenje i svoje ime. Npr. „Koliko dugo inje može biti?“ govori o fascinaciji izrazito dugačkim ledenim kristalima, „Livada koja zuji“ je uistinu zaglušujuće zujala i brujala od stotina bumbara koji su se hranili nektarom na polju procvjetalog medvjeđeg luka, itd.
 
Na dohvat noge nalazi se Medvednica. Tragično bi bilo ne iskoristiti ljekovite i iscjeljujuće moći prirode koja nas potiče da živimo u trenutku, u sadašnjosti, jedinome što uistinu imamo.
 
Ova je izložba nastala sasvim slučajno. Vidjevši fotografije, gđa. Ana-Marija Malbašić iz Knjižnice Gajnice predložila je da organiziramo izložbu u čemu smo uspjeli uz pomoć članice gđe. Nataše Jug i gospodina Romana Rajića iz FotoShop Studija A-1. Hvala Ana-Mariji i svim djelatnicama Knjižnice što svojim neumornim djelovanjem i bezbrojnim aktivnostima oživljavaju i obogaćuju našu zajednicu!“
 
I Knjižnica Gajnice zahvaljuje FotoShop Studiu A-1 što su izradom fotografija zaokružili priču o našoj suradnji s gospođom Sartom!