Začudna ljepota stakla

Izložba 13.12.2017. - 08.01.2018. Knjižnica Knežija

Povjesničari kažu da je još rimski car Neron za dvije staklene čaše neobičnog sjaja platio basnoslovnu svotu novca, što govori da su se neki umjetnički predmeti od stakla oduvijek cijenili, da su oduvijek smatrani umjetnošću i imetkom.
Je li znao ili nije znao za tu Neronovu strast, no američki umjetnik i obrtnik Louis Comfort Tiffany još je krajem 19 st. eksperimentirao s dekorativnim prozorima. Nije puno vremena prošlo, a on je svoj »izum« primijenio u svakodnevnom životu.
Na Tiffanyjevim svjetiljkama do izražaja dolazi sva ljepota stakla i svjetlo dobiva novu dimenziju. Komadiće stakla koji su mu ostali od izrade prozora i vitraja, koristio je za izradu svjetiljki, koje su bile postavljane na baze koje su u svom brončanom okviru imale poslagane male komadiće stakla ili bez njih. Cilj mu je bio u američke domove unijeti što više topline i motiva iz prirode.
Izložbom božićnih ukrasa izrađenih u tiffany tehnici umjetnica Sanda Srdarev nesumnjivo je u knjižnicu unijela iznimnu toplinu, vječno tajanstvenu, nesvodivu, neuhvatljivu, onostranu toplinu koju sa sobom nosi jedino Božić.
Božićni ukrasi od stakla izrađeni u tiffany tehnici Sande Srdarev nedvojbeno vraćaju najboljoj tradiciji s početka prošloga stoljeća.