Zagreb zapad, nacrtano na lokaciji

Izložba 05.06.2019. - 27.06.2019. Knjižnica Prečko Početak događanja: 18:00 Nenad Jalšovec
Nenad Jalšovec
Svjetlo i sjena, urbani elementi i slučajni prolaznici zaustavljeni u vremenu. Gradski pejzaži zapadnog dijela grada u crno bijeloj interpretaciji poteza ugljenom. Knjižnica Prečko prikazuje samo dio većeg opusa crteža koje Nenad Jalšovec stvara gotovo svakodnevno, šetnjama kroz kvartove zapadnog dijela grada Zagreba.
Konačni rezultat prikaz je jednog prostora u određenom vremenu, jer autor sve svoje crteže radi plein air (na licu mjesta). Motive bira na osnovu likovnih vrijednosti - kompozicije, teksture i trenutnog odnosa svjetla i sjene. Pojedini elementi iz prostora reducirani su kako bi kompozicija dobila na snazi, dok je konačan rezultat idealizirano "stvarno" stanje.
Geometrijski oblici zgrada, otvora i sjena na fasadama smjenjuju se sa zaobljenim cestovnim pravcima i majstorski prikazanim krošnjama stabala. Jalšovec pomoću osnovnih likovnih elemenata i svojom perfekcionističkom manirom stvara dojam životnosti jer dopušta gledatelju da sam, možda i nesvjesno, dopuni sliku. To je pogotovo slučaj s prikazom zelenih površina i krošnji stabala, ljudskim figurama koje su tek naznačene, kao i snažnim kontrastima sjena u sunčano popodne koje lome jednostavne forme fasada. Elementi gradskog života - neizostavni automobili i prometni znakovi, koji bi mnogim autorima bili “trn u oku”, Jalšovcu su jedino vertikale i kubusi koji grade konačnu kompoziciju.
Autor često postiže dinamiku motiva i pomoću pomicanja linije horizonta gotovo na sam rub papira. Kompozicije su otvorene, što u kombinaciji s načinom na koji tretira motiv, čini svaki pojedini crtež prepoznatljivim lokalnom gledatelju, no ujedno funkcionira i kao prikaz bilo kojeg zapadnog  grada i načina života. (Tekst: Barbara Zec)
 
Nenad Jalšovec rođen je 1972. u Čakovcu. Diplomirao je Vizualne komunikacije na Studiju Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. Njegovi su radovi primarno orijentirani na eksperimentalni i spekulativni dizajn kao i game dizajn. Izlagao je na brojnim dizajnerskim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu, kao što su: Croatian Contemporary Design - In a Nutshell (Bruxelles 2012, Helsinki 2014, Vienna 2018), Design and New Media - Croatian context (Zagreb 2011), BIO - Biennial of Industrial Design (Ljubljana 2010), Croatian Design Biennial (Zagreb 2006, 2008, 2010, 2018).
Nenad je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika - HDLU te Hrvatskog dizajnerskog društva - HDD. Živi i radi u Zagrebu. Aktivno se bavi crtanjem motiva i ljudi po promatranju na urbanim lokacijama. (Kontakt: nenad.jalsovec@gmail.com)