zakOČI - Take a Brake! udruge Roda

Projekt 26.01.2021. - 26.03.2021. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Dječji odjel
Udruga Roditelji u akciji – Roda provodi projekt zakOČI - Take a Brake! o sigurnosti djece u prometu uz nekoliko partnera – švicarska zaklada CareCross, Sveučilište Sjever, Grad Koprivnica, Grad Zaprešić i Općina Bale. Projekt je okupio različite sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja. 
Roda ovom javnom kampanjom o sigurnosti djece pješaka i biciklista u prometu, koja se dijelom odvija i online, zaokružuje niz aktivnosti u projektu zakOČI - Take a Brake!
Kako bi na jednom mjestu našli sve informacije i zabavne edukativne sadržaje izrađene u okviru projekta izrađena je web stranica zakoci.eu.
Online igru ČUDOvišna avantura razvila je tvrtka Gamechuck d.o.o. Glavnom liku Janku Plavku dijete pomaže popraviti park kako bi bio siguran za igru tijekom čega mora poštivati prometna pravila. Uz niz pitalica dijete ponavlja ono što već zna, ali ima priliku i naučiti nešto novo. Mora osigurati da glavni lik poštuje prometna pravila jer inače se vraća na početak zadatka.
Radna bilježnica Mali prometni detektivi sa svojim zabavnim i edukativnim prometnim zadacima namijenjenim djeci, predstavlja koristan alat roditeljima, skrbnicima te učiteljima i učiteljicama za razgovor s djecom o sigurnom sudjelovanju u prometu. Izazovi koji su sastavni dio radne bilježnice mogu biti ideja za manji projekt u školi ili u obitelji.
Osim edukativnih i zabavnih alata za edukaciju djece, tu su i edukativni materijali za odrasle.
Osmišljena je i izrađena jedinstvena brošura na našem tržištu pod nazivom Prometna informativka za roditelje u suradnji s interdisciplinarnim timom. Posebna po svom pristupu osnažuje roditelje u edukaciji svoje djece o prometu te je potpuno besplatna dostupna na stranici zakoci.eu.
Uz brošuru, na samoj stranici dostupan je i niz informativnih tekstova o različitim aspektima prometa i djece u prometu.
Udruga Roditelji u akciji – Roda ovim projektom želi poboljšati dobrobit i sigurnost djece i povećanje njihove tjelesne aktivnosti (i manje upotrebe vozila roditelja) kroz smanjenje izloženosti riziku tijekom pješačenja ili bicikliranja i promišljanje prometnoga okoliša prijateljskoga za djecu pješake.
 
Projekt zakOČI provodi udruga Roditelji u akciji - Roda u partnerstvu s Carecross iz Švicarske, Sveučilištem Sjever, općinom Bale i gradovima Koprivnica i Zaprešić. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost udruge Roditelji u akciji – Roda i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. / Programme is co-financed by the Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this material are the sole responsibility of Parents in Action - Roda and do not necessarily reflect the opinion of the Government Office for Cooperation with NGOs.