Zeleni zapisi

Izložba 19.04.2021. - 20.05.2021. Knjižnica Knežija

Janica Šterc oblikuje raznolike hrvatske pejzaže uranjajući ponajprije u sebe i uspostavljajući intimni dijalog s promatranim. Na taj način svaka slika postaje ne samo naslikani prostor nego, zahvaljujući suodnosu, tj. ukorjenjivanju putem vlastitog doživljaja prirode, postaje i svijet povezanosti prirode i čovjeka, svijet pun strasti, ljubavi, potpunog predanja ali i povremenog osamljivanja, izolacije... što rezultira stalnim uzbudljivim iščekivanjem budućeg trenutka. Kakav će on biti, hoće li u sebi nositi naznake strasti ili želje za bijegom, ovisi o oku promatrača. To je prostor ostavljen svakom pogledu ponaosob da ga uzbiba strašću, zarumeni ljubavlju ili... U svakom slučaju, uzbudljivost je utkana u svaku sliku i ne može se ničim zatomiti. To je, jednostavno, prostor prirode s vidljivim pečatom osobnog značenja koji dopušta i nosi naznaku budućega, nepoznatoga, nedefiniranoga, poklonjenoga svakom promatraču da ga oboji pulsom vlastitog identiteta.

"Zavidna brojka od stotinu izložbi u nogama, od toga 44 samostalne, bez daljnjeg svjedoči da se radi o kreativnoj, produktivnoj i aktivnoj autorici žestokog stvaralačkog impulsa, autorici široke lepeze vizija, koje rado dijeli s publikom.”

Dr.sc. Zdenko Balog

O slikarici
Janica Šterc završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odsjek grafički dizajn, u klasi prof. Zdenka Gradiša, a potom Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Stihovima obogaćuje svoje slike, a slikama pjesme. Sudionica je mnogih humanitarnih likovnih kolonija, akcija i radionica.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i drugih likovnih udruženja.