Željka Skledar | Domačija mi poveda

Izložba 02.01.2019. - 31.01.2019. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
DOMAČIJA MI POVEDA
(se zmislimo kaj smo imali, kak je zgledelo, kak je napravleno, kak pospravleno, nigdar pozableno)

Kaj nam domačija more povedati? Kak smo negda živeli, kakove su bile navade, svetki... Praf za praf, to su kipeci negdašnjega živlenja, terih se jošče zmisliju najstarejši Zapreščani. Pomalo su to zatepeni štikleci onoga z čim su naši stari delali v kuhnji, na polju, vu  dvorišču… Najde se tu malčice žmefkosti, malčice turobnosti i čudaj, čudaj dobrote i poštenja. Babice i dedeki vučiju decu mudrosti, a japek i mamek poštenju. Če su se i jako mučili, a navek su i drugima dali, bokca rad pod svoj krof prijeli. No, drugačke navade z vremenom dojdu. Zato ovu hercig izložbicu polukni, spregruntaj, malčice štundiraj, pak ju gleč i vživaj kak, segli, denes bolj lefko živimo. Negda su ljudi imeli več cajta za gruntanje, za se i za druge, brez „sorry, hurry“. Rad se zmislim prošlih cajtof, nekaj našrajbam na papireca, nekaj pospravim, kaj se ne bi pozabilo. 

PUNO VAS I OD SEGA SRDCA POZDRAVLAM VU NOVOME LETU, DETE JEN DRUGOME SVOJ CAJT, MALČICE ZASTANOVITE CAGERE. POČAS KUŠNITE JEN DRUGOGA ZI ŠMEKOM I DUHOM DOMAČIH MEDENJAKOF. 
NAJTE KAJ ZAMERIT, TAK SE NEGDA POVEDALO. CIFRASTI VAM KUŠLEC POŠILAM!

Željka Skledar  /Marica Dolenska/
Zaprešič: 10. prosinca, 2018. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Željka Skledar je Zapreščanka, Dolenjka, koja od rođenja živi u Zaprešiću. Pedagoginja je u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića u Zaprešiću i kajkavska pjesnikinja. Kroz svoju poeziju i javni rad promovira kajkavsku kulturnu baštinu, njeguje pisanu riječ na kajkavštini te čuva zapreščanski govor i već pomalo zaboravljene stare narodne običaje. U svom domu čuva zbirku od četrdesetak uporabnih predmeta koje su u svom domaćinstvu nekada upotrebljavali njezini baka i djed.
Objavila je pet samostalnih zbirki pjesama: Nina, nuna… reč domača (2003.), To ti nosi ptica lastavica (2006.), Mali mili nepozabek (2007.), Mam rada (2010.), Pušlec vuz kušlec (2016.) te je sudjelovala u  zajedničkoj zbirci pjesama Dolenčice (2000.). 
Sudjeluje na recitalima kajkavskog pjesništva u Svetom Ivanu Zelini, Varaždinu, Bedekovčini, Mariji Bistrici, Čakovcu, Kustošiji, Krapini te su joj brojne pjesme objavljene u zbornicima tih recitala.
Osobito rado radi s djecom na projektima vezanim uz čuvanje kajkavske kulturne baštine: vodi školski projekt Kajčice, uredila je zbirku pjesama nadarenog učenika Luke Kumiše Moj vajnkuš zeleni (2008.) i zbirku dječje kajkavske lirike Kajčice and rojžičice (2009.).
Dobitnica je nekoliko nagrada za kajkavsku poeziju: prve nagrade na Festivalu kajkavske lirike u Zagrebu, dva puta treće nagrade za kajkavsku duhovnu liriku u Mariji Bistrici i književne nagrade Katarina Patačić za najbolju kajkavsku knjigu godine .