Zlatko Haladi | Čarobna ljepota dvoraca

Izložba 01.10.2021. - 23.10.2021. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Zlatko Haladi rođen je 04. 10. 1949. godine u Zagrebu. Školu učenika u privredi metalskog smjera završio je u Zagrebu 1967. godine, a školu za VKV majstore u Zagrebu 1982. godine. Živi u Brdovcu. Član je Udruge „Vladimir Maleković“ od njenog osnivanja 2013. godine. Do sada je izlagao na nekoliko skupnih izložbi Udruge, a prvu samostalnu izložbu održao je u Zaprešiću u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića pod nazivom „Pogled kroz prozor“. Aktivno sudjeluje na likovnim kolonijama u OŠ Pavla Belasa u Brdovcu.

***********************************************
 
Pred nama se nalaze dvorci Zagrebačke, Krapinsko-zagorske županije i šire: dvorac Januševec, dvorac Lužnica. Bude se nakon gotovo stoljetnog sna. Desetljećima su bili žarište života, rada, kulturnog, pa i političkog djelovanja. Kroz burnu povijest prohujalih vremena mnogi su nestali, postali su ruševine, razorene ruine, napušteni ili zapušteni, ali ipak nisu posve zaboravljeni.
Interes za dvorce danas je izuzetno velik. Potvrđuje to i ova izložba Zlatka Haladija iz Brdovca. Dakako, svi ovi dvorci našli su se već ranije na platnima velikog broja hrvatskih slikara, ali ovi Zlatkovi imaju svoju priču.
Zlatko Haladi je slikar amater, radi samozatajno i u tišini. Ostavlja trag izuzetnog kroničara, boje su mu spontane i svi su izloženi eksponati ispričani s ljubavlju i ponosom. Zlatkove izložbe vezane su za određene vremenske cikluse i svi su mu radovi povijesne vrednote, kao i slikarski atraktivni motivi. Na prikazima veduta dvoraca i kapelica Zlatko se zadržao na opisivanju arhitektonsko-dekorativnim elementima koji uvijek zadržavaju obilježje suptilnog poteza. Zlatkov se izraz na ovoj izložbi, a i u ranijim radovima, odlikuje jednostavnošću oblika i plošnim prikazom. Slikar se vraća i ranijim radovima, mijenja ih i dorađuje te kistom i bojom izgrađuje vlastitu slikarsku osobnost.
                                                                                                                                                                                                              Drago Jančić, slikar i likovni pedagog