Najčitatelj u KGZ-u

      
Najčitatelj 2019. godine
 
Četrnaestogodišnja Leonora Mazzi, članica Knjižnice Jelkovec proglašena je Najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba 2019. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Odlikašica OŠ Jelkovec lani je pročitala ukupno 134  knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Leonora pohađa glazbenu školu,  a najdraži predmeti su joj matematika i biologija. Obožava fantastiku, avanturističke i ljubavne romane. Najdraže knjige su joj  „Prijestolje od stakla“ Sarah J. Maas, „Šest vrana“ Leigh Bardugo, „Tiho, tiho anđele“ Becca Fitzpatrick, „Howlov putujući dvorac“. Nakon osnovne škole namjerava upisati MIOC ili gimnaziju Vladimir Prelog zato što želi postati biofizičarka.

Izbor Najčitatelja godine već devetnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Leonorina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a. Leonori su, kao pobjednici izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Školska knjiga te tablet od strane Microline d.o.o. Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. „Drago nam je što su naši partneri i u izazovnim vremenima podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje“, istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Koliko su Knjižnice grada Zagreba uspješne u tome govori i podataka da se svake godine povećava broj članova, odnosno svaki peti Zagrepčanin član je KGZ-a, pojasnila je Cej. Pritom je istaknula projekt „Ja čitam“ kojim KGZ od 2017. godine u suradnji s Gradom Zagrebom, omogućuje besplatan upis djece od rođenja do navršenih 15 godina. U protekloj godini besplatno članstvo koristilo je više od 47 tisuća djece, od čega je 9.438 novoupisanih članova. Mnoga od te djece obnavljaju svoje članstvo svake godine.
 
Svečanost dodijele nagrada Najčitatelj godine zbog epidemije koronavirusa nije se mogla održati uživo, već je obilježena u virtualnom okruženju: https://www.youtube.com/watch?v=qq9A6KMAprI&t=13s .
 
NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već osamnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 
Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba. 
 
Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 
 
Tko su naši partneri  u 2020. ?
Mozaik knjiga
Profil Knjiga
Školska knjiga
Microline d.o.o.
ŠTO ĆE NA POKLON DOBITI NAJČITATELJI?
 
Pobjednik na razini Knjižnica grada Zagreba dobiva:
Veliki komplet knjiga ( izdavačke kuće ) divovsku iskaznicu,  besplatnu obnovu članstva do navršene 18. godine života (KGZ)  i poklon iznenađenja (Microline.d.o.o.)
 
Ostali najčitatelji  dobivaju  na poklon komplet knjiga ( izdavačke kuće ).
 
Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
 
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 pročitanih knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 pročitanih knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 pročitanih knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 pročitana knjiga
2016. godine – Luka Oršanić, 12 godina, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 pročitanih  knjiga
2017. godine – Bartol Kadić, Knjižnica Medveščak, 154 pročitanih knjiga
2018. godine - Viktor Mijatović, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 165 pročitanih knjiga


Arhiva