Najčitatelj u KGZ-u

       


OBJAVA ZA MEDIJE
- za trenutačnu objavu
 
Knjižnice grada Zagreba proglasile Najčitatelja godine!
 
  • Već sedamnaesti  put za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine za djecu starije osnovnoškolske dobi
  • Najčitatelj za 2017. godinu je Bartol Kadić, trinaestogodišnjak iz Knjižnice Medveščak koji  je lani pročitao 154 knjige   
  • Knjižnice grada Zagreba, izdavačke kuće Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga, Profil Knjiga i Microline d.o.o. uručili pobjedniku nagrade
Zagreb, 22. ožujka  2018. – Trinaestogodišnji Bartol Kadić, član Knjižnice Medveščak proglašen je  Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2017. godine u kategoriji djece  starije osnovnoškolske dobi. Odlikaš OŠ  Matka Laginje lani je pročitao ukupno 154  knjige, što iznosi tri knjige tjedno. Bartol  trenira triatlon, pohađa glazbenu školu, pjeva u zboru,  a najdraži predmeti su mu kemija i biologija. Obožava  fantastiku, stripove i kratke duhovne priče. Najdraže knjige su mu „Kronike Imaginaria Geographia“ Jamesa Owena,  „Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela“  Michaela Scotta te  „Kronike iz Narnije“  CS Lewisa. Bartol ima velike planove. Nakon osnovne škole namjerava upisati prirodoslovnu gimnaziju i studirati kemiju ili biologiju, a zatim raditi kao profesor.
Izbor  Najčitatelja godine već  sedamnaesti  put organiziraju   Knjižnice grada Zagreba, a Bartolova titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.
Bartolu su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života,   komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća Alfa, Katarina Zrinski Varaždin,  Mozaik knjiga i Profil Knjiga te Sony kamera za snimanje od strane Microline d.o.o , uz čiju se potporu ovaj projekt provodi.
 

 
Atraktivne nagrade osigurane su i za 39 finalista ovog izbora. Oni će na  završnoj svečanosti na poklon  dobiti  knjige  već prije spomenutih izdavačkih kuća.
  •  „Drago nam je što su naši partneri Alfa, Katarina Zrinski Varaždin,  Mozaik knjiga, Profil Knjiga i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi  već godinama  nastojimo poticati zanimanje za knjigu i  čitanje“, istaknula je Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba. Osim toga, naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku našega grada putem jedne članske iskaznice omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže. Prošle je godine bilo učlanjeno 146.865 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba.  U suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru  projekta „Ja čitam“, lani je besplatno upisano 43.070 djece u dobi  od rođenja do 15 godine života. Svakog je dana u KGZ-u lani  bilo više od 11.000 posjetitelja, a tijekom godine odgovoreno je na čak 1.599.787 informacijskih upita.
 
  • Ovim lijepim brojkama dodajmo još i onu od preko 23.000 raznovrsnih događanja za djecu i mlade od kutića priča i slikovnica za najmlađe, preko čitateljskih  klubova, kreativnih radionica, književnih susreta pa sve do Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Projekt «Najčitatelj godine» polučio je u proteklih  sedamnaest  godina veliki uspjeh u smislu jačanja interesa za knjigu i čitanje među korisnicima tinejdžerske dobi, obogatio knjižne fondove, te pobudio interes medija i društva za poticanjem pismenosti i čitanja kao pretpostavki cijeloživotnog učenja i stjecanja znanja.
Pogledajte fotografije i video s dodjele nagrada za NAJčitatelja za 2017. godinu. 


NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već sedamnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 

Tko je naš NAJčitatelj za 2017. godinu?
Saznat ćemo u četvrtak, 22. ožujka 2018. u 11,00 sati na konferenciji za medije koja će se održati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.  Završna svečanost i podjela nagrada za sve finaliste izbora održat će se istoga dana u 17 sati.  U programu će sudjelovati KGZ bend i dramska grupa Knjižnice Selčina s predstavom „Drugačije je cool!“.                                                   

Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba. 

Trajanje
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 

Tko su naši partneri  u 2017. ?
Alfa
Katarina Zrinski Varaždin
Mozaik knjiga
Profil Knjiga
Microline d.o.o.

ŠTO ĆE NA POKLON DOBITI NAJČITATELJI?
 
Pobjednik na razini Knjižnica grada Zagreba dobiva:
Veliki komplet knjiga ( izdavačke kuće ) divovsku iskaznicu,  besplatnu obnovu članstva do navršene 18. godine života (KGZ)  i poklon iznenađenja (Microline.d.o.o.)
 
Ostali najčitatelji  dobivaju  na poklon komplet knjiga ( izdavačke kuće )
Pogledajte kako su neki od medija popratili proglašenje Najčitatelja za 2016. godinu:
direktno
Hina
HRT magazin
prigorski.hr
prvi.hr
Radio Sljeme
RTL
srednja.hr
Telegram
Tportal
Večernji list
Z1 televizija

Dosadašnji pobjednici u projektu „Najčitatelj godine”:
2001. godine - Dario Kovačić, 11 god., Knjižnica Sesvete, 106 pročitanih knjiga
2002. godine - Dino Živković, 12 god., Knjižnica M.J. Zagorke, 86 pročitanih knjiga
2003. godine - Hedviga Tandara, 13 god., Knjižnica A. Cesarec, Ravnice, 204 pročitane knjige
2004. godine - Martina Crnolatec, Knjižnica bibliobus, 171 pročitana knjiga
2005. godine - Milan Ferenčević, Knjižnica Ante Kovačića, 136 pročitanih knjiga
2006. godine - Dafina Qenaj, 13 god., KnjižnicaTina Ujevića, 162 pročitane knjige.
2007. godine - Petra Šimunović, 12 god., Knjižnica V. Nazora, Vrapče, 225 pročitanih knjiga
2008. godine - Katarina Horvat, 14 godina, Bibliobus, stajalište Kravarsko, 169 pročitanih knjiga!
2009. godine - Dora Tutić, 12 godina, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 195 pročitanih knjiga 
2010. godine - Zrinka Stanković, 13 godina, Knjižnica V. Nazora, Odjel za djecu i mladež, 128 pročitanih knjiga 
2011. godine - Nina Stropnik, 13 godina, Knjižnica Medveščak, 219 pročitanih knjiga
2012. godine - Mia Vukmirović, Knjižnica Sesvete, 145 pročitanih knjiga
2013. godine - Lana Lesjak, 12 godina, Knjižnica Medveščak, 239 pročitanih knjiga
2014. godine - Maja Mazarekić, 14 godina, Knjižnica Dubrava, 248 pročitanih knjiga 
2015. godine - Josip Prpić, 14 godina, Knjižnica Gajnice, 248 pročitanih knjiga
                      - Martha Vrbanjac Posilović, 13 godina, Knjižnica Kustošija, 241 pročitana knjiga
2016. godine – Luka Oršanić, 12 godina, Knjižnica Vladimira Nazora, 156 pročitanih  knjiga
2017. godine -  Bartol Kadić, Knjižnica Medveščak, 154 pročitane knjige


Arhiva 2012.
Arhiva 2013.
Arhiva 2014.
Arhiva 2015.
Arhiva 2016.
Arhiva 2017.