Ispod površine

Izložba 01.07.2023. - 28.07.2023. Knjižnica Voltino Odjel za odrasle Valentina Dujela
Površina nije samo granica već i mjesto susreta dvaju elemenata, različitih svjetova, drugačijih pravila i doživljaja, dijeli unutra i izvan, naše i tuđe, ovdje i tamo…  To je ujedno mjesto uvida i ulaska u drugačije, mjesto na kojem se različitosti ogledaju i prožimaju: zraka sunca koja se lomi ili njen otisak na morskome dnu, morske struje i vrtloženje te njihov odraz u valovima, morska stijena koja mrvi granicu u morsku pjenu…

Radovi na izložbi nastali su tijekom zadnje dvije godine, najčešće inspirirani vlastitim podmorskim fotografijama, nastalim na dubinama ne većim od jednog do dva metra, gotovo na površini.

Valentina Dujela (Paladin) rođena je 1966. te je djetinjstvo provela u Puntu na otoku Krku. Studira i diplomira matematiku na PMF-u u Zagrebu te od tada živi i radi u Zagrebu. Na nagovor kćerke 2015. upisuje tečaj crtanja i slikanja u  Školi crtanja i slikanja Atelier Sellier te pod vodstvom više edukatora isprobava različite tehnike, pristupe i motive. Neočekivano otkriva da je more uz koje je odrasla ostalo duboko ugrađeno u iskustvo i doživljaj svijeta te u najnovijem periodu pretežu morski motivi. Najčešće slika u akrilu te miješanom tehnikom akrila sa kolažem papira i tkanine.
Izlagala je na nizu skupnih izložbi, a ovo joj je četvrta samostalna izložba. 

Kontakt autorice: valentina.dujela@gmail.com