Druga prilika: izazovi i perspektive u radu s beskućnicima

14.05.2012
   












Problem beskućništva još uvijek je nedovoljno prepoznat u društvu - najkraće bi se mogla sažeti rasprava koju je otvorio stručni skup Druga prilika: izazovi i presprektive u radu s beskućnicima, koji se održao u Gradskoj knjižnici 31. svibnja.2012. Predstavnici lokalne vlasti, znanstvenici, socijalni radnici, psiholozi, voditelji prihvatilišta, volonteri i knjižničari sastali su se kako bi razmijenili iskustva, ali i raspravili nove mogućnosti u rješavanju tog osjetljivog društvenog problema.

Olja Družić-Ljubotina sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Studijski centar socijalnog rada istaknula je potrebu za opsežnim istraživanjem beskućništva u Hrvatskoj, osobito jer se o toj temi ne zna mnogo.
Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom najavila je novu socijalnu politiku, te istaknula suradnju s Centrom za socijalnu skrb.
O pravima beskućnika u sustavu socijalne skrbi govorila je Štefica Karačić iz Centra za socijalnu skrb Zagreb naglasivši kako ta populacija teško ostvaruje svoja prava, jer nemaju prebivališta, pa onda niti osobne dokumente zbog čega se često nalaze u zatvorenom krugu. Na isti problem ukazale su i studentice Pravnog fakulteta Tanja Peraković i Lucija Čolak, koje su se kroz volontiranje u Pravnoj klinici pridružile projektu KGZ-a „Knjigom do krova“. Pomoćnik ravnatelja Crvenog križa Zvonko Mlinar, koji je govorio o prihvatilištu u Velikoj Kosnici ukazao je na potrebu jačeg angažmana Ministarstva socijalne politike i mladih.
Knjižnice grada Zagreba oduvijek su se u svom radu vodile za načelom jednakih mogućnosti u pristupu informacijama, znanjima i kulturnim dobrima za sve, pa tako i beskućnike. Knjižničarka Sanja Bunić je tako govorila o projektu „Knjigom do krova“ u sklopu kojeg se održavanju radionice informatičke i informacijske pismenosti, te radionice podrške u traženju posla o čemu je govorila psihologinja Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu. Istaknula je kako rad s beskućnicima nije jednostavan, jer ih je teško motivirati zbog čega je potrebno osmišljavati dugotrajnije programe.
Njezine riječi potvrdio je i Zvonko Erceg, tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. On je naglasio važnost umrežavanja i suradnje svih sudionika koji se bave beskućništvom.
Veliku ulogu u radu s beskućnicima imaju i volonteri o čemu je govorila Višnja Pavlović, koordinatorica Zagrebačkog volonterskog servisa. Nove načine resocijalizacije beskućnika, koje je pokrenula udruga Ulični suputnik, predstavio je njezin dopredsjednik Ivan Glavinić, a o iskustvima o radu s beskućnicima u Splitu govorio je Fabjan Jelaska iz udruge „Most“, koja jedina u Splitu vodi prihvatilište, ali i stambenu zajednicu za beskućnike.
Kako bi se jasnije iskazali problemi koji su uočeni na skupu, njegovi zaključci bit će odaslani na sve relevantne adrese te će biti izdan zbornik s radovima sudionika.