Priče sa stilom

09.10.2019 Gradska knjižnica
Dvije vodeće gradske ustanove u kulturi, Muzej za umjetnost i obrt i Knjižnice grada Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pokreću program za razvoj publike Priče sa stilom.

Priče sa stilom zamišljene su kao interdisciplinarni program koji publici kroz muzejsko-književno-kazališno događanje i edukativno-kreativne radionice približava umjetničke stilove gotike, renesanse i baroka u likovnim umjetnostima i književnosti u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskoj knjižnici.

Centralno događanje svakog mjeseca je Stilski četvrtak u Muzeju za umjetnost i obrt koji se održava u stalnom postavu Muzeja u dvoranama gotike, renesanse i baroka, ovisno o razdoblju koje se obrađuje. Dodatnu atrakciju za publiku predstavlja dramsko uprizorenje odabranog književnog djela pojedinog stilskog razdoblja u izvedbi kazališne družine Rebel pod umjetničkim vodstvom glumca i redatelja Mirana Kurspahića.

Druge Priče sa stilom, priče su s renesansom.

Program započinje 30. rujna edukativno-kreativnom radionicom Priče sa stilom - Renesansa: perspektiva u prostoru Gradske knjižnice u 11 sati. Radionicu će voditi muzejske pedagoginje iz Pedagoškog odjela Muzeja za umjetnost i obrt.

U drugom Stilskom četvrtku, koji će se održati 10. listopada u 19 sati u dvorani Renesansa Muzeja za umjetnost i obrt, muzejska kustosica govorit će o stilskim obilježjima renesanse. Nakon likovne umjetnosti, slijedi priča o „umjetnosti riječi“ kroz koju će djelatnice Knjižnica grada Zagreba govoriti o renesansnoj književnosti. Na koncu, renesansa će, unutar autentičnih kulisa stalnog postava Muzeja, dobiti i svoje dramsko obličje. Pod umjetničkim vodstvom glumca i redatelja Mirana Kurspahića, kazališna družina Rebel uprizorit će ulomak iz dramskog teksta San ivanjske noći Williama Shakespearea.   

Osim za građanstvo, program će se ponoviti i za učenike iz zagrebačkih učeničkih domova Tehničke škole Zagreb, Ante Bruno Bušić i Antun Gustav Matoš.

Program će se snimati i prikazivati na YouTubeu kako bi spomenuti kulturno-umjetnički i edukativni sadržaji bili dostupni i publici u prometno dislociranim područjima te svima ostalima koji nisu u mogućnosti prisustvovati ovom programu.