Projekt "Ja čitam"

27.06.2017 KGZ

Podijelite užitak čitanja sa svojim djetetom, i onim tek rođenim! Upišite ga besplatno u Knjižnice grada Zagreba!

Danas je u Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/II predstavljen projekt  Knjižnica grada Zagreba Ja čitam, pokrenut početkom ove godine sa svrhom poticanja čitanja djece i mladih od samog rođenja.  
Knjižnice Grada Zagreba su početkom ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom, kao mjeru poticanja čitanja te nastojanja da knjižnice budu mjesto na kojima se neće samo čitati nego i sudjelovati u brojnim programima, pokrenuli projekt za roditelje i djecu pod nazivom Ja čitam. U prvoj fazi provedbe projekta Knjižnice grada Zagreba i Grad Zagreb omogućili su svoj djeci i mladima do 15 godina starosti besplatan upis u mrežu knjižnica. Ovime KGZ i Grad Zagreb namjeravaju promicati čitanje među djecom i mladima. Svrha projekta je razviti naviku čitanja kod djece od samog rođenja, kako bi usvojili/razvili predčitačke vještine te pozitivno utjecali na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte i kreativnosti, poboljšavanje pažnje i jačanje samopouzdanja. Kako ključnu ulogu u najranijoj dobi razvoja i odrastanja djece imaju roditelji i drugi članovi obitelji, ovaj je projekt usmjeren i prema svim odraslima koji žive i rade s djecom, jer djeca upravo u odraslima vide primjer kako živjeti s knjigom.
 
Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić prigodom predstavljanja projekta, aktivno je sudjelovao u programu za djecu te je tako istaknuo važnost čitanja djeci od najranije dobi. Podrškom ovom značajnom projektu Grad Zagreb se još jednom potvrdio kao Grad prijatelj djece.
 
Inicijativu su podržali glumica i majka Ana Vilenica te Ivica Pucar, glumac i mladi tata, koji su na druženju s djecom u Knjižnici Augusta Cesarca pročitali nekoliko priča za djecu, članove knjižnice i polaznike programa Kutak za najmlađe, te učenike prvih razreda Osnovne škole Matka Laginje. 

Ilustracija letka Andrea Petrlik Huseinović.