Javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Knjižnica grada Zagreba

Na temelju članaka 40. i 41. Zakona o ustanovama (NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08, 127/19 i 151/22), članka 20. st.3., 5., 6., 8., 9., 10.  Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti (NN 17/19, NN 98/19, 114/22 i 36/2024. ), članka 18. st.1. t.5., članka 34. i članka 35. Statuta Knjižnica grada Zagreba od 13.05.2019.g. i Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Knjižnica grada Zagreba od 12.05.2023.g., te Odluke Upravnog vijeća Knjižnica grada Zagreba, urbroj: 357 od 28.03.2024., Upravno vijeće raspisuje
JAVNI NATJEČAJ
za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Knjižnica grada Zagreba

Za ravnatelja/icu Knjižnica grada Zagreba može se imenovati osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:
- završen sveučilišni diplomski studij ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij ili stručni diplomski studij ili s njim izjednačen studij
- položen stručni ispit za zvanje knjižničara
- odlikuje se stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima;
- ima najmanje pet godina rada u knjižnici;
- protiv koje se ne vodi kazneni postupak što se dokazuje uvjerenjem pribavljenim od nadležnog suda ili sustavom e-Građani koje ne smije biti starije od 15 dana od podnošenja prijave.
 
Ravnatelj ne može biti osoba koja prema zakonu kojim se uređuju trgovačka društva ne može biti članom uprave.
 
Položen stručni knjižničarski ispit u smislu ovog uvjeta ima i osoba koja je oslobođena polaganja navedenog stručnog ispita na temelju zakona kojima je uređivana knjižnična djelatnost. 
 
Na natječaj se mogu javiti osobe oba spola.
Izrazi upotrijebljeni u ovom javnom natječaju, a koji imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod, bez obzira na to u kojem su rodu navedeni.
 
Ravnatelj se imenuje na temelju javnog natječaja na mandat od 4 godine i ista osoba može biti ponovo imenovana.
Ravnatelj se imenuje na temelju predloženog četverogodišnjeg plana rada  Knjižnica grada Zagreba, koji se obvezno prilaže uz prijavu na javni natječaj.
Uz vlastoručno potpisanu prijavu kandidati su dužni priložiti:
  • životopis s opisom dosadašnjeg rada
  • dokaz o stečenoj stručnoj spremi (preslika diplome)
  • dokaz o položenom stručnom ispitu (preslika)
  • dokaz o radu u knjižnici (elektronički zapis ili potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - ne stariji od 3 mjeseca i drugi odgovarajući dokazi)
  • uvjerenje da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak pribavljeno od nadležnog suda ili sustavom e-Građani, a koje uvjerenje ne smije biti starije od 15 dana od dana podnošenja prijave
  • prijedlog četverogodišnjeg plana rada Knjižnica grada Zagreba
Knjižnice grada Zagreba zatražit će, uz prethodnu suglasnost kandidata, potvrdu iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa i uprave iz koje proizlazi kako kandidat zadovoljava pretpostavke iz članka 39. stavka 2. Zakona o ustanovama (Narodne novine broj 76/93, 29/97, 47/99, 25/08, 127/19 i 151/22), odnosno čl. 35. st.2. Statuta Knjižnica grada Zagreba.
Natječajna dokumentacija prilaže se u elektroničkom zapisu ili u preslici.
Kandidat koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju prema posebnim propisima dužan je u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo, odnosno uz prijavu priložiti svu propisanu dokumentaciju prema posebnom zakonu i ima prednost u odnosu na ostale kandidate pod jednakim uvjetima.
Osobe koje ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju u skladu s člankom 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine broj 121/17, 98/19, 84/21, 156/23), uz prijavu na natječaj dužne su priložiti, osim dokaza o ispunjavanju traženih  uvjeta, i sve dokaze propisane člankom 103. stavkom 1. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.
Poveznica na internetsku stranicu Ministarstva hrvatskih branitelja s popisom dokaza potrebnih za ostvarivanja prava prednosti:
https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Nikola/popis%20dokaza%20za%20ostvarivanje%20prava%20prednosti%20pri%20zapo%C5%A1ljavanju-%20ZOHBDR%202021.pdf
Osobe koje ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju u skladu s člankom 48. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (Narodne novine broj 84/21), uz prijavu na natječaj dužne su u prijavi na natječaj pozvati se na to pravo i uz prijavu dostaviti dokaze iz članka 49. stavka 1. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.
Poveznica na internetsku stranicu Ministarstva hrvatskih branitelja s popisom dokaza potrebnih za ostvarivanja prava prednosti:
https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Nikola/popis%20dokaza%20za%20ostvarivanje%20prava%20prednosti%20pri%20zapo%C5%A1ljavanju-%20Zakon%20o%20civilnim%20stradalnicima%20iz%20DR.pdf

Prijave na natječaj s obaveznom dokumentacijom dostavljaju se preporučeno poštom ili neposredno na adresu:
KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA,  Starčevićev trg 6,  10 000 Zagreb
s naznakom „NATJEČAJ ZA RAVNATELJA/ RAVNATELJICU  - NE OTVARAJ“
Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba.
Potpunom se prijavom smatra ona prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u ovom natječaju.
Osoba koja nije podnijela pravodobnu i potpunu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz javnog natječaja, ne smatra se kandidatom prijavljenim na javni natječaj niti će biti pozvana na dopunu istih.
O izboru ravnatelja kandidati će biti obaviješteni u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na natječaj.
 
Osobni podaci podnositelja prijave dostupni iz prijave, kao i osobni podaci dostupni iz gore navedenih priloga uz prijavu na natječaj, prikupljaju se i obrađuju isključivo za potrebe provedbe javnog natječaja.
Prijavom na natječaj prijavitelji su izričito suglasni da Knjižnice grada Zagreba i Grad Zagreb kao voditelji obrade podataka mogu prikupljati, koristiti i dalje obrađivati podatke u svrhu provođenja natječajne procedure, sukladno odredbama Opće uredbe (EU) 2016/679 o zaštiti osobnih podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).


Odluka o rezultatima javnog natječaja bit će objavljena na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba (www.kgz.hr) u skladu s člankom 10. stavkom 1. točka 10. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, 69/22).
 
Upravno vijeće Knjižnica grada Zagreba
Predsjednica Upravnog vijeća
Aleksandra Cvitković, knjižničarka